NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU

Mislila sam da nikada (…) neću uzeti pero u ruke…

Zlata Kolarić-Kišur

Najčešće postavljana pitanja

Kako se učlaniti u Knjižnicu?

Fizičke osobe učlanjuju se osobno, na temelju isprava kojima se potvrđuje njihov status i mjesto stalnog boravka za građane Republike Hrvatske ili privremenog boravka za strane državljane te ispunjavanjem Zahtjeva za učlanjenje kojega je potrebno potpisati.

Pravne osobe ne mogu se učlaniti u Knjižnicu, već mogu podnositi pisani zahtjev za upis svojih djelatnika, studenata ili polaznika programa. Tako izdane članske iskaznice glase na djelatnike, a ne na pravnu osobu.

Više informacija kao i Zahtjeve za učlanjenje možete pronaći na sljedećoj poveznici: UPIS

Kako pronaći obavijest o građi?

Da biste naručili građu, potrebno je provjeriti nalazi li se traženi naslov u fondu Knjižnice i zapisati njegovu signaturu. Naslov možete potražiti u online katalogu Kžižnice ili pretraživanjem skeniranog abecednog kataloga na listićima.

Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: Kako pronaći obavijesti o građi

Kako naručiti građu?

Građa se naručuje ispunjavanjem obrasca za naručivanje građe (dostupnoga na pultovima u čitaonicama). Na obrascu je potrebno ispisati signaturu, potrebne podatke o građi, osobne podatke i vlastoručno ga potpisati. Signaturu je moguće pronaći na dnu kataložnoga zapisa u online katalozima Knjižnice te u sredini kataložnoga listića u Abecednom katalogu knjiga i periodike u prizemlju.

Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: Kako naručiti građu

Kako koristiti internet i računalnu opremu?

Učlanjenjem u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu korisnik stječe pravo na korištenje besplatnoga interneta unutar prostora Knjižnice. Korisnička računala raspoređena su u čitaonicama u prizemlju, na prvom, trećem i četvrtom katu. Osim korisničkih računala moguće je unajmiti i prijenosno računalo s ugrađenom mrežnom karticom ili odvojeno mrežnu karticu u čitaonici na prvom katu. Moguće je donijeti vlastito prijenosno računalo i slobodno koristiti bežični internet (ukoliko korisnik ima ugrađenu mrežnu karticu). Pri ulasku s prijenosnim računalom u Knjižnicu potrebno se javiti djelatniku osiguranja u prizemlju.

Može li se u Knjižnici naručiti građa iz drugih knjižnica?

Usluga međuknjižnične posudbe namijenjena je korisnicima kojima je potrebna građa (knjige i fotokopije) iz drugih knjižnica u zemlji i inozemstvu. Uslugu međuknjižnične posudbe mogu koristiti izravno svi korisnici Knjižnice, a ostali, neizravno putem knjižnica u stalnom mjestu boravka. Pult međuknjižnične posudbe nalazi se u prizemlju.

Više informacija pogledajte na sljedećoj poveznici: Gdje naručiti građu iz drugih knjižnica

Kako reproducirati knjižničnu građu?

Knjižnica korisnicima omogućuje samostalno fotokopiranje dijelova knjige ili pojedinih članaka iz časopisa, isključivo u vlastite svrhe, sukladno Zakonu o autorskom i srodnim pravima. Fotokopirne kartice s određenim brojem impulsa mogu se kupiti na zapadnim pultovima u čitaonicama na pultu Posudbe u prizemlju te na prvom, trećem i četvrtom katu. Fizičkim i pravnim osobama Knjižnica omogućuje reprografske usluge za građu koja se nalazi u njezinu fondu, a u skladu sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, te Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Veličina fonta
Kontrast