U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani otvorena izložba „Book Art in Croatia“

Objavljeno 7.3.2018.

Ministar kulture Republike Slovenije Anton Peršak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani (NUK) 6. ožujka 2018. godine otvorio je izložbu Book Art in Croatia, koju je u suradnji sa slovenskom nacionalnom knjižnicom pripremila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Na svečanome otvorenju izložbe okupljenim uzvanicima obratili su se i Vesna Terzić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji, dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Martina Rozman Salobir, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ljubljani, te prof. dr. sc. Milan Pelc, autor izložbe. Svečanost otvorenja izložbe glazbenim nastupom uveličali su članovi orkestra Slovenske filharmonije Alja Mandič Faganel i Žiga Faganel.

Postavljanje izložbe Book Art in Croatia u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani nastavak je dugogodišnje suradnje dviju ustanova, koje mnogo toga veže, kao što nas veže i Beramski misal koji je dio ove izložbe, rekla je na otvorenju dr. sc. Tatijana Petrić.

Izložba Book Art in Croatia predstavlja povijesni presjek izradbe i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba te obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja od srednjovjekovnih evanđelistara i misala do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko-književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno-grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše dosege umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj. Autor je izložbe povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Milan Pelc, prema čijem će odabiru šezdeset odabranih jedinica biti predstavljeno na panoima (preslika, bibliografski opis i kratak opis), uz izlaganje nekoliko odabranih pretisaka i izvornika Beramskoga misala. Izložba će biti popraćena istoimenim katalogom.

Jasno je da ova izložba ne može dati ni dubok ni sveobuhvatan pregled nacionalne knjižne baštine. Njezina je svrha u prvome redu da osvijetli pojedine ključne trenutke u složenome povijesnom tijeku. Ona će Vas tek podsjetiti na njegove najvažnije specifičnosti. Ona će Vam tek odškrinuti vrata jedne goleme biblioteke koja se formirala na povijesnome tlu Hrvatske u rasponu od 15. stoljeća, rekao je prof. dr. sc. Milan Pelc. Svoje izlaganje o izložbi na svečanome otvorenju prof. dr. sc. Pelc završio je rečenicom znamenita hrvatskog povjesničara Vjekoslava Klaića iz 1913. godine prema kojoj Maleni narodi, ako hoće da se održe, moraju se odlikovati vanrednim vrlinama, dodavši kako je jedna od tih vrlina i njegovanje knjižne kulture i umjetnosti knjige kao temeljne sastavnice nacionalnoga identiteta.

Izložbu Book Art in Croatia, organiziranu u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine radi predstavljanja široj, međunarodnoj javnosti bogatstva i raznolikosti ovoga bitnog dijela hrvatske baštine i nacionalnoga identiteta, slovenska će javnost moći pogledati do 19. ožujka 2018. godine.