Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu vraćeno vrijedno izdanje „Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens“

Objavljeno 17.11.2020.

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak 17. studenoga 2020. vraćen je vrijedan, rijetki primjerak knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens autora Caesarea Longinusa iz 1614., koji je iz fonda Knjižnice otuđen 1987. godine.

Uz nazočnost ministrice kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, knjigu je glavnoj ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanki Stričević uručio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici mr. sc. Jasen Mesić, koji je knjigu i donio u Zagreb. Primopredaji su nazočili i koordinatorica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Irena Galić Bešker, čijem fondu i pripada otuđena knjiga, te rukovoditelj Odsjeka Marketing i komunikacije Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Sandi Antonac.

Vraćanje knjige dokaz je dugogodišnje uspješne suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u svezi s povratom otuđene knjižnične građe, kao i znak odlične suradnje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici s talijanskom policijom koja radi na pronalaženju otuđene kulturne baštine. U srpnju 2019. godine Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na isti je način vraćena otuđena knjiga Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum … delineati autora Johannesa Heveliusa.

U srpnju 2020. godine Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici poslalo je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu fotografije dijelova pronađenoga primjerka knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens. Uvidom u dostupne inventarne knjige, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu potvrdila je da je primjerak knjige nekada pripadao njezinu fondu jer je signirana na način kako se to u Knjižnici radilo prije 1912. godine. Nakon određenoga vremena knjizi je prema sustavu numerus currens dodijeljena nova signatura 33.729 pod kojom je 1987. nestala te je 1988. godine uvrštena u popis otuđenih knjiga. Zbog pečata na poleđini prednje korice pretpostavlja se da je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu knjigu pribavila kao dar od Sveučilišne knjižnice u Jeni.

Pljačka knjiga iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bilo je višegodišnje protupravno oduzimanje knjiga, slika i drugih dragocjenosti koje se odvijalo od 1982. do 1987. godine. Krađu knjiga počinila je tročlana skupina s Aleksandrom Millesom na čelu. Neke su od dragocjenosti, poput ove, vraćene, a za ostalima se još uvijek traga.