Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu vraćeno vrijedno izdanje „Selenographia sive Lunae descriptio“

Objavljeno 17.7.2019.

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu vraćen je primjerak knjige Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum … delineati autora Johannesa Heveliusa koji je iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otuđen 1987. godine.

Prigodnoj primopredaji knjige nazočili su glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, koordinatorica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK dr. sc. Irena Galić Bešker, savjetnica za međunarodne odnose NSK Jasenka Zajec, voditelj Odsjeka Marketing i komunikacije NSK Sandi Antonac i povjesničarka umjetnosti Tamara Ganochi Frisch iz Uprave za zaštitu baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Knjiga je dopremljena iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici te je 4. srpnja 2019. godine na prigodnoj svečanosti predana Hrvatskoj.

Nakon 32 godine i nimalo jednostavnoga povrata taj vrijedni primjerak knjige tiskane 1647. godine u Gdańsku konačno je vraćen ustanovi kojoj pripada. Autor vrijedna izdanja, astronom te vijećnik i načelnik grada Gdańska Johannes Hevelius (Jan Heweliusz), u djelu piše o Mjesecu, uzimajući u obzir i djelo o istoj temi Sidereus nuncius koje je napisao Galileo Galilei i koje je svojedobno bilo vrlo utjecajno u astronomiji. Do danas je sačuvan velik broj primjeraka te knjige koji se čuvaju u velikim svjetskim knjižnicama i mnogim privatnim zbirkama.

Povratak knjige u Hrvatsku nastavak je dugogodišnje suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te odlične suradnje hrvatske i talijanske policije, kao i uspješna rada Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji.