U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana Noć knjige 2016.

Objavljeno 25.4.2016.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu jedan je od organizatora manifestacije Noć knjige, ujedno i domaćin njezina simboličnog svečanog otvorenja, koje je održano točno u podne u velikome predvorju Knjižnice, uz nazočnost predstavnika Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, članova organizacijskoga odbora manifestacije, nakladnika, knjižničara i brojnih zaljubljenika u knjigu.

Na početku svečanoga otvorenja prikazan je kratak film namijenjen promicanju čitanja, koji je za organizatore Noći knjige snimila produkcijska kuća Antitalent.

U ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske posjetiteljima se obratila Dubravka Đurić Nemec, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost, istaknuvši vrijednost manifestacije Noć knjige i uključenost sve većega broja različitih sudionika u njezino ostvarenje. U ime domaćina okupljene je pozdravila i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić, koja je, između ostaloga, upozorila na napore koje Knjižnica poduzima u promicanju knjige i čitanja.

Nenad Bartolčić, predsjednik udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, govorio je u ime organizacijskoga odbora Noći knjige te istaknuo sinergiju različitih sudionika u lancu knjige kao ključan čimbenik uspješnosti manifestacije. Istaknuo je nužnost donošenja Nacionalne strategije za poticanje čitanja i osmišljavanja pozitivnih politika prema kreativnim industrijama.

Na otvorenju Noći knjige predstavljeni su i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koje je provela agencija GfK – Centar za istraživanje tržišta. Podatke je predstavila Tamara Kraus, a oni, između ostaloga, pokazuju kako se podatci o čitanosti i prodaji knjiga nisu bitnije mijenjali u odnosu na prethodnu godinu – između 46 posto hrvatskih građana koji su u prošloj godini pročitali barem jednu knjigu, najveći dio čitao je beletristiku; njih 53 posto knjige posuđuje u knjižnici, a svaki peti stanovnik Hrvatske kupio je barem jednu knjigu – najčešće u knjižari, a potom na kiosku. Uz podatak kako e-knjige kupuje svega 1 posto građana, i ostale brojke dobivene ovim istraživanjem još su uvijek ispod europskoga prosjeka.

Isabella Mauro, koordinatorica projekta Kadar za čitanje, koji je Noć knjige tri godine zaredom provodila u organizaciji s Fotoklubom Zagreb, predstavila je retrospektivnu izložbu Kadar za čitanje – retrospektiva (2013. 2015.). Ovim izložbama uspješno se promicalo knjigu, čitanje i fotografiju u više od 30 izložbenih prostora, uglavnom knjižnica, a planiranom donacijom fotografija brojnim ustanovama, ovaj koristan društveni projekt dobit će svoj nastavak.

U sklopu programa svečanoga otvorenja nastupio je KGZ bend, koji je svojom izvedbom dao knjizi i čitanju i glazbenu dimenziju.

Program Noći knjige usko je povezan s obilježavanjem Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava te je tim povodom u Knjižnici održano i Međunarodno javno čitanje. U ovome posebnom programu sudjelovali su predstavnici veleposlanstava Čilea, SAD-a, Francuske i Poljske, zatim studenti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, centra Croaticum, Društvo prijatelja glagoljice, djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i drugi sudionici. Čitali su se tekstovi na brojnim svjetskim jezicima – portugalskome, hindskome, poljskome, njemačkome, španjolskome, francuskome, nizozemskome, slovačkome, češkome, engleskome, japanskome, kineskome, turskome, latinskome, starogrčkome i staroslavenskome jeziku.

Još jedno javno čitanje, ovaj put na temu knjige i knjižničara te pod nazivom Zagrebački knjižničari u Noći knjige, održano je u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Zagrebačkoga knjižničarskog društva.