Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu priključila se kampanji #AllezLiterature

Objavljeno 24.3.2017.

Nema djelića života koji u sebi ne nosi poeziju.

(Gustave Flaubert)

Portal europske kulturne baštine Europeana na Svjetski je dan poezije, koji se odlukom UNESCO-a obilježava 21. ožujka, započeo kampanju #AllezLiterature kako bi poezijom promicao pisanu riječ koja je bitan element europske kulturne baštine. U kampanju se sa zbirkama pjesama istaknutih hrvatskih pjesnika, a koje su dostupne u sklopu Europeane, uključila i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Djela Ignjata Đurđevića, Hanibala Lucića, Antuna Gustava Matoša, Silvija Strahimira Kranjčevića, Marina Držića, Petra Preradovića, Stanka Vraza, Ivane Brlić Mažuranić i Ane Vidović uključena su u Kampanju. Riječ je o pjesmama ili zbirkama pjesama koje su dio fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pa je ovo prigoda pokazati bogatstvo i kvalitetu hrvatske pisane riječi.

Svrha je UNESCO-ova Svjetskog dana poezije slaviti ljudsko stvaralaštvo i dijeliti iskustva, što je ujedno i temeljna ideje Europeane. Bitno je dijeliti kulturne identitete i iskustava te tako istaknuti vrijednost očuvanja kulturne baštine.

Kako bi privukla javnost da u što većoj mjeri osjeti ljepotu poezije uključene u kampanju, Europeana je pripremila različite oblike komunikacije:

– uživanje u poeziji na nove načine – od njihove interpretacije na YouTubeu do naslovnica albuma punk bendova

– slušanje i dijeljenje snimaka poezije na Europeana SoundCloud

– dijeljenje omiljenih pjesama preko hashtaga #AllezLiterature.

Više pojedinosti o kampanji #AllezLiterature može se pročitati i na blogu Europeane.