Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu peti je put domaćin svečanosti „Knjižna booka“

Objavljeno 28.3.2019.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu peti je put domaćin i suorganizator svečanosti Knjižna booka koja će se održati u utorak 2. travnja 2019. godine od 11 do 17 sati u predvorju Knjižnice. Gosti ovogodišnje svečanosti bit će ugledni književnici Hrvoje Kovačević, Mladen Kušec, Julijana Matanović i Božidar Prosenjak.

Program svečanosti osmišljen je kao mništvo zabavnih sadržaja kojima se igrom i druženjem potiče čitanje te ljubav prema knjizi i pisanoj riječi. Samo događanje organizirano je u dva dijela, i to za učenike osnovnih i srednjih škola. Tako će se, kao i prethodnih godina, održati završnice dvaju natječaja u koje su uvršteni učenici osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske. U prvome dijelu svečanosti predstavljanjem nagrađenih radova učenika književnoga natječaja Kanižajada Limačijada odaje se počast pjesniku igre riječi, Podravcu Paji Kanižaju, dok će se u drugome dijelu svečanosti svečano proglasiti pobjednici 4. natječaja Stvarajmo eKreativno, koji naglašava izražavanje i kreativnost učenika u novim medijima.

Organizator je manifestacije Hrvatska udruga školskih knjižničara, a njezini su suradnici Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Školska knjiga d.d., Naklada Ljevak d.o.o., Alka script d.o.o., Alfa d.d., Katarina Zrinski d.o.o., Lektira d.o.o., Naša djeca d.o.o., Mozaik knjiga d.o.o., Disput d.o.o., Hoću knjigu d.o.o., Ibis grafika d.o.o., ITG d.o.o. i Point d.o.o.

Svečanost pod nazivom Knjižna booka pokrenula je Hrvatska udruga školskih knjižničara radi promicanja knjige te poticanja čitanja i čitalačkih navika učenika. Povod je obilježavanje Međunarodnoga dana dječje knjige 2. travnja, kojim se želi istaknuti vrijednost dječje književnosti i čitanja. Nadnevak je odabran u povodu sjećanja na poznatoga danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena koji je rođen 2. travnja 1805. godine.