Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu domaćin Međunarodne konferencije o arhiviranju weba

Objavljeno 28.5.2019.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Konzorcijem za dugoročnu pohranu internetskoga sadržaja (International Internet Preservation Consortium – IIPC) organizira Godišnju skupštinu (General Assembly) i Međunarodnu konferenciju o arhiviranju weba – Web Archiving Conference (WAC), kojima je ujedno i domaćin. Konferencija na temu Web archiving community: maturing practice together održat će se 6. i 7. lipnja 2019. godine u hotelu The Westin Zagreb, dok će se na istome mjestu dan prije, 5. lipnja 2019., održati i Godišnja skupština Konzorcija. Prijave za sudjelovanje na Konferenciji završile su 24. svibnja 2019. godine.

U programu Konferencije svojim izlaganjima sudjelovat će pozvani predavači – direktor Europeane Harry Verwayen te viša predavačica i jedna od utemeljiteljica Digitalnoga laboratorija na Otvorenome sveučilištu u Izraelu dr. sc. Anat Ben-David. Svoj je dolazak na Konferenciju potvrdilo 136 stručnjaka u području informacijske tehnologije, informacijskih znanosti, knjižničara i arhivista iz cijeloga svijeta, kao i istraživača u području arhiviranja weba te predstavnika privatnih tvrtki. U sklopu programa, koji će se sastojati od šest tribina, četiri radionice, 36 izlaganja te šest posterskih izlaganja, sudionici Konferencije dobit će uvid u najnovija svjetska dostignuća u razvoju pomagala, tehnologija i standarda u području pohrane internetskoga sadržaja te razmijeniti iskustva radi daljnjega razvoja primjene i uporabe te vrste sadržaja u različitim analizama i istraživanjima.

Konzorcij za dugoročnu pohranu internetskoga sadržaja (IIPC) utemeljen je 2003. godine na poticaj nacionalnih knjižnica Australije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Islanda, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Kongresne knjižnice i mrežne platforme Internet Archive. Članovi su Konzorcija knjižnice, arhivi, muzeji i druge baštinske ustanove, a neki su od ciljeva Konzorcija omogućiti sakupljanje, čuvanje i trajni pristup internetskim sadržajima, razvoj i uporaba zajedničkih pomagala, tehnologija i standarda za uspostavljanje internacionalnoga arhiva te poticanje knjižnica, arhiva, muzeja i ostalih baštinskih ustanova na prikupljanje sadržaja s interneta.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu sa svojim je Hrvatskim arhivom weba članica konzorcija IIPC od 2008. godine te se Godišnja skupština i Konferencija podudaraju sa 15. obljetnicom utemeljenja Hrvatskoga arhiva weba.

Program Konferencije.
Više pojedinosti o Konferenciji.