Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobitnica priznanja „Knjižnica godine“

Objavljeno 12.11.2020.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 11. studenoga 2020. godine Hrvatsko knjižničarsko društvo svečano je obilježilo jubilarni, deseti Dan hrvatskih knjižnica te dodijelilo priznanje Knjižnica godine za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama. Priznanje je ove godine dobila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Zbog epidemioloških mjera broj je uzvanika bio ograničen, ali su svi zainteresirani svečanost mogli pratiti uz izravan prijenos na stranici Hrvatskoga knjižničarskog društva na Facebooku.

Na svečanome obilježavanju Dana hrvatskih knjižnica pozdravne su riječi uputili predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala i državni tajnik pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak.  Obrazloženje zašto je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobitnica ovogodišnjega priznanja pročitala je voditeljica Knjižnice Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i članica Povjerenstva za dodjelu priznanja Knjižnica godine Andreja Tominac. NSK svoje vrijednosti uspostavlja i njeguje na tradiciji dugoj preko četiri stoljeća, organizira inovativne, kreativne, suvremene, dinamične i kvalitetne knjižnične usluge i programe u digitalnom okruženju namijenjene cjelokupnoj knjižničarskoj zajednici i svim građanima Republike Hrvatske te pridonosi razvoju nacionalne e-infrastrukture, piše, između ostaloga, u obrazloženju.

Zahvaljujem Hrvatskom knjižničarskom društvu što je prepoznalo naš rad tijekom ove, za sve nas iznimno teške godine, godine pune neizvjesnosti koja nas je tjerala da pomičemo granice vlastite izdržljivosti i da donosimo odluke i rješenja koja će biti na dobrobit, prije svega, okoline u kojoj radimo, a zatim i sveopće zajednice. Zajednički smo se zalagali za ciljeve te smo osvijestili i dijelimo ono što vjerujem da mnogi osjećaju – ponos što radimo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te što smo dio njezine povijesti i budućnosti. Ovo priznanje pripada svima nama, istaknula je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

Svečanost obilježavanja priznanja Knjižnica godine svojim je online nastupom uveličao Miki Solus, šansonijer, reper i jazzer iz Zagreba, poznat po svojem ležernom pjevačkom izričaju i apsurdnim pjesmama u kojima kombinira humor s pop kulturom te šok s nevjericom.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se od 2010. godine na poticaj Hrvatskoga knjižničarskog društva, na obljetnicu nadnevka donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama, kojim su postavljeni pravni temelji za planiran i sustavan rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica te svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja, a radi povećanja javne svijesti o značaju i ulozi knjižnica u razvoju lokalnih zajednica i društva u cjelini, Društvo do 15. studenoga 2020. godine provodi digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) za knjižnicu! Kad se priče razlistaju, knjižnice zablistaju!.

Knjižnice su javne kulturne ustanove namijenjene svima koji su u neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, znanošću, kreativnošću i umjetnošću. Potrebe i zahtjevi društva u odnosu na suvremene knjižnične usluge sve su veće i složenije, poručuju iz Hrvatskoga knjižničarskog društva te pozivaju knjižnice, njihove korisnike i sve građane da se uključe u stvaranje nove vizije hrvatskih knjižnica.

Pojedinosti o Kampanji.