Na portalu NSK „Virtualne izložbe“ objavljena izložba Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK posvećena Ivanu pl. Zajcu

Objavljeno 9.11.2021.

Zbirka muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na portalu Knjižnice Virtualne izložbe objavila je izložbu Ivan Zajc mlađi, koja predstavlja život, rad i djelovanje Ivana pl. Zajca.

Ivan pl. Zajc (1832. – 1914.) bio je istaknuti hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent koji je svojim radom obilježio glazbeni život Hrvatske u drugoj polovici 19. stoljeća. To se razdoblje s obzirom na Zajčev značajni doprinos tada ne samo skladateljskom već i ostalim područjima hrvatske glazbe često naziva i Zajčevo doba. Osim vrijedne građe povezane sa Zajčevim radom i životom koja se čuva u zbirkama građe posebne vrste Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, sadržajem izložbe osobito je istaknuta Zajčeva rukopisna ostavština, čiji je najveći dio pohranjen u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK, a korisnicima Knjižnice kao i široj javnosti dostupna je u sklopu portala Knjižnice Digitalne zbirke NSK.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva sve na živopisni susret preko ove izložbe s likom i djelom velikana hrvatske glazbene kulture te bolje upoznavanje s njegovom osobnošću i opsežnim i vrijednim nasljeđem kojim je trajno zadužio hrvatsku kulturnu baštinu.

Središnji dio naslovnice i ostali vizualni sadržaji dostupni u sklopu virtualne izložbe „Ivan Zajc mlađi“.