Mrežni izvori Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama

Objavljeno 21.10.2019.

U povodu obilježavanja Međunarodnoga dana bijeloga štapa 15. listopada Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje prilagodio je svoje mrežne izvore slijepim i slabovidnim osobama te organizirao kviz pomoću kojega se mogu naučiti znakovi hrvatske brajice.

Mrežne publikacije Hrvatska školska gramatika, Hrvatski školski rječnik, Hrvatski jezični savjetnik te priručnik Hrvatski na maturi tako su pridruženi mrežnome izdanju Hrvatski pravopis koje je lipnju 2013. godine prilagođeno slijepim i slabovidnim osobama te dostupno na mreži.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavio je i kviz na temu Prepoznaj brajicu preko kojega su korisnici potaknuti na učenje znakova hrvatske brajice, a s obzirom na to da je riječ o vizualnome pomagalu, namijenjen je onima koji rade sa slijepima i slabovidnima te onima koje zanimaju slova brajice.

Međunarodni dan bijeloga štapa obilježava se radi podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba te obvezama zajednice prema njima, kao i naumu osposobljavanja slijepih i slabovidnih osoba za obvaljanje svih radnji potrebnih za samostalno življenje i sudjelovanje u aktivnostima svakodnevnoga života.