Mapa „Kinetic architecture 1964-1990“ akademika Andrije Mutnjakovića darovana NSK

Objavljeno 16.9.2021.

U povodu sastanka ravnateljice Hrvatskoga muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Borke Bobovec i njegova voditelja akademika Andrije Mutnjakovića s glavnom ravnateljicom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivankom Stričević i voditeljicom Grafičke zbirke NSK mr. sc. Tamarom Ilić-Olujić Knjižnici je darovana mapa pod nazivom Kinetic architecture 1964-1990.

Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u sklopu svoje edicije Arhitektonika objavio je u srpnju ove godine mapu s projektima kinetičke arhitekture istaknutoga hrvatskog arhitekta akademika Andrije Mutnjakovića. Mapa pod nazivom Kinetic architecture 1964-1990 objavljena je na engleskome jeziku u 50 brojčano označenih i potpisanih primjeraka te je namijenjena relevantnim ustanovama u Hrvatskoj i svijetu.

Projekti kinetičke arhitekture prikazani u mapi dio su eksperimentalnih istraživanja akademika Mutnjakovića koja je sabrao u knjizi Andrija Mutnjaković Kinetička arhitektura / Kinetic Architecture iz 1995. godine. Knjiga je stekla međunarodno priznanje uvrštavanjem u leksikon Oxford Dictionary of Architecture 2016.

Ovim je darom Grafička zbirka NSK postala bogatija za još jednu vrijednu jedinicu koju potpisuje akademik Andrija Mutnjaković.