Maestro moj – svečani koncert u čast Dinka Fija i otvorenje izložbe Iz Maestrove ostavštine

Objavljeno 25.4.2014.

Svečanim koncertom zagrebačkih klapa u ponedjeljak, 28. travnja, u 20 sati Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odaje počast maestru Dinku Fiju, hrvatskomu skladatelju, melografu, dirigentu, zborovođi i glazbenomu pedagogu, koji je svojim predanim radom od zaborava spasio velik i značajan dio hrvatske kulturne baštine. Koncert će se održati u glavnome predvorju Knjižnice, a na njem će nastupiti klape Dišpet, Nostalgija, Obilanca, Pižolot, Sagena, Slavić i Prvi komin Snježanin. Ulaz je slobodan.

Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studeni 2011.) rođen je u Blatu na Korčuli, a školovao se u Dubrovniku i Zagrebu. Smatra se jednim od prvih stručnih hrvatskih melografa. Skladao je, priređivao, harmonizirao i obrađivao tekstove za dalmatinske klape i mješovite pjevačke zborove. Uglazbio je i aranžirao za klapsku izvedbu i niz pjesama hrvatskih pjesnika i pjesnikinja (Vladimir Nazor, Lucija Rudan, Pere Ljubić, Tatjana Radovanović i dr.) Uspješno je surađivao s ansamblom LADO i s KUD-om „Ivan Goran Kovačić“; osnivač je klape Nostalgija i ansambla Prvi komin Snježanin.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bila je adresa na koju je Dinko Fio često navraćao, shvaćajući njezinu ulogu u očuvanju i promicanju hrvatskoga kulturnog blaga. Potaknut tom spoznajom, ostavio joj je u nasljeđe značajan dio svojega dugogodišnjeg rada koji je pohranjen u Zbirci muzikalija i audiomaterijala. Maestrov 90. rođendan, koji bi proslavio 28. travnja, prilika je da se uz pjesmu dio te vrijedne građe predstavi domaćoj javnosti, prigodnom izložbom Iz Maestrove ostavštine.