Leonu Gospodariću nagrada INOVA-MLADI 2019. za doprinos izložbi „Hrvatska glagoljica“

Objavljeno 10.6.2019.

Maturant zagrebačke Tehničke škole „Ruđer Bošković“ Leon Gospodarić osvojio je Veliku nagradu (Grand Prix) 19. izložbe inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim sudjelovanjem INOVA-MLADI 2019. Učenik je nagradu osvojio za rad LED display za ispis glagoljice priređene za potrebe izložbe Hrvatska glagoljica održane krajem 2018. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Predstavljanjem glagoljice pomoću novih tehnologija autor izložbe Sandi Antonac želio je to najstarije hrvatsko pismo približiti mladima, učenicima osnovnih i srednjih škola te, poput Leona Gospodarića, uključiti mlade i nadarene učenike u izradbu izložbe.

Maturant je za potrebe izložbe izradio micro:bit ekran površine veće od 100 kvadratnih metara, ujedno i najveći micro:bit na svijetu, koji je projicirao glagoljička slova. Na tehničko zahtjevnoj izradbi ekrana učenik je radio više tjedana, a postupak izradbe projekcije, tema je i njegova maturalnog rada. Pri izradbi micro:bit ekrana pomogli su mu članovi njegove obitelji, mentor Damir Mileta, autor izložbe Sandi Antonac i suradnik izložbe Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM donacijom micro:bitova, kao i različitim savjetima djelatnika Instituta.

Videozapis Instituta za razvoj i inovativnost mladih – IRIM o izložbi Hrvatska glagoljica i najvećem micro:bit ekranu.