Kultura u doba koronavirusa – „Virtualne izložbe“ NSK predstavljaju hrvatsku digitaliziranu baštinu

Objavljeno 24.3.2020.

Premda zatvorena za korisnike radi što učinkovitije primjene mjera za suzbijanje širenja bolesti COVID-19, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pruža svojim korisnicima i svim zainteresiranima za vrijednu baštinu koja se čuva u njezinim zbirkama, kao i u ostalim hrvatskim baštinskim ustanovama, mogućnost razgledavanja izložaba u mrežnome okruženju preko portala Knjižnice Virtualne izložbe.

Prva izložba Knjižnice u sklopu njezina programa digitalizacije izrađena je 2012. godine kao dio projekta Restauracija i digitalizacija djela Ruđera Boškovića, nakon čega je Knjižnica objavila još 12 izložaba, od kojih je najnovija Lisinski 200, posvećena 200. obljetnici rođenja najpoznatijega hrvatskog skladatelja.

Izložbama se na interaktivan način predstavlja vrijedna digitalizirana baština, dok se dinamičnim popratnim sadržajima, poput pitalica i slagalica, tu baštinu na zanimljiv i kreativan pokušava približiti mlađim naraštajima. U izradbi izložbi sudjeluje nekoliko odjela Knjižnice, čijim aktivnostima koordinira Centar za razvoj Hrvatske digitalne knjižnice Hrvatskoga zavoda za knjižničarstvo, a tehničku potporu njihovoj izradbi pruža Odjel Knjižnice Informacijske tehnologije te odnedavno kao vanjski suradnik i tvrtka Plava tvornica.

Knjižnica radi izgradnje mreže virtualnih izložaba od ožujka 2020. godine prikuplja podatke o izložbama te vrste svih hrvatskih baštinskih ustanova. Na poziv Knjižnice u tome kontekstu odazvali su se Muzej Međimurja Čakovec i Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar te je portal obogaćen s četirima novim izložbama i otprilike 400 novih digitaliziranih jedinica građe. Također, trenutačno je otvoren i poziv svim knjižnicama za izradbu vlastitih virtualnih izložaba korištenjem sustava virtualnih izložaba NSK.

U pripremi je i izradba sedam novih izložaba, a plan daljnjega razvoja portala usmjeren je na dodatna poboljšanja u interdisciplinarnome predstavljanju hrvatske kulturne i znanstvene baštine te uže povezivanje s područjem kreativnih industrija.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva sve svoje korisnike, kao i sve građane Republike Hrvatske, da se savjesno i odgovorno pridržavaju svih mjera za suzbijanje širenja bolesti COVID-19 koje su uvela nadležna nacionalna tijela te sve svoje aktivnosti, pa tako i one povezane s područjem kulture, usklade s tim mjerama.