Krležini rukopisi izloženi u NSK

Objavljeno 5.7.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 4. srpnja 2018. godine otvorena je jednodnevna prigodna izložba Krležini rukopisi kao dio programa Festivala Miroslav Krleža. Izložba je predstavila građu na kojoj se zasniva ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala.

Skupu se na početku obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić koja je pozdravila okupljene. O vrijednosti Festivala Miroslav Krleža, njegovu nastanku i povijesti govorio je Goran Matović, utemeljitelj i ravnatelj Festivala. Dr. sc. Lada Čale Feldman se, između ostaloga, osvrnula na scenska uprizorenja nadahnuta Krležinim tekstovima koja su posjetitelji imali priliku ovih dana pogledati na Krležinu Gvozdu, a zanimljive podatke iznijela je i o djelu Hrvatska rapsodija, koje je uz 100. obljetnicu objavljivanja ponovno otisnuto u biblioteci Festivalski Krleža, a nakladnici su izdanja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Teatar poezije i nakladnička kuća Jesenski i Turk. Voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK dr. sc. Irena Galić Bešker iscrpno je predstavila rukopisnu i tiskanu Krležinu građu predstavljenu na izložbi.

Podsjetimo, građa izložena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prati program 7. festivala Miroslav Krleža, obuhvaćajući rukopise iz dramskoga ciklusa o Glembajevima, Krležine dnevničke zapise za 1918. godinu, predavanje Kako stoje stvari (održano 17. prosinca 1952. u Zagrebu), prvo izdanje kultnih Balada Petrice Kerempuha, plakate predstave Leda Borisa Dogana i Zlatka Kauzlarića Atača iz Grafičke zbirke NSK i dr.

Miroslav Krleža jedan je od najplodnijih i najsvestranijih hrvatskih književnika, koji je u hrvatsku kulturnu baštinu upisan velikim slovima. Njegovi rukopisi pohranjeni su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kamo su prispjeli 2001. godine po isteku dvadesetogodišnjega moratorija. I sâm Krleža bio je član Knjižnice, o čem svjedoče njegove članske iskaznice koje su danas dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga. Njegova supruga Bela radila je u Sveučilišnoj knjižnici 1920/1921. godine.

Festival Miroslav Krleža svoje će sedmo izdanje zaokružiti gastronomsko-nadrealističnim susretom Doručak kod Krleže na Krležinu Gvozdu u subotu 7. srpnja u 7 sati ujutro, u vrijeme Krležina rođenja. U sklopu ovoga događanja bit će predstavljeni i pretisci Krležinih izdanja Pjesme I. i Pjesme II., također objavljeni u biblioteci Festivalski Krleža 2018. godine.