Kopernio – jednim korakom do izvora znanstvenih podataka

Objavljeno 29.7.2019.

Kopernio, pomagalo tvrtke Clarivate Analytics, besplatni je dodatak mrežnome pregledniku (plugin) koji jednim korakom omogućuje pristup najboljim inačicama članaka znanstvenih časopisa dostupnim u sklopu nacionalne ili institucionalne licencije, kao i člancima u otvorenome pristupu. Osim preko IP adresa Knjižnice i ostalih ustanova obuhvaćenih pojedinom licencijom, to je pomagalo dostupno i preko udaljenoga pristupa, prijavom na temelju AAI elektroničkoga identiteta.

Kopernio je dio platforme Web of Science Group, a njime se trenutačno koristi više od 200 000 znanstvenika iz više od 2000 ustanova širom svijeta.

Knjižnice koje svojim korisnicima žele omogućiti korištenje toga naprednog pomagala ne trebaju posebno dostavljati pojedinosti o svojem fondu, potrebna je tek minimalna konfiguracija.

Sve pojedinosti o online bazama podataka za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu, za pristup kojima se može koristiti pomagalo Kopernio, dostupne su u sklopu Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.