Kolegica Nada Mihaljević dobitnica Nagrade „Grigor Vitez“ za 2019. godinu

Objavljeno 13.5.2020.

Nada Mihaljević, književnica i djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dobitnica je Nagrade „Grigor Vitez“ za 2019. godinu. Nagradu je osvojila u kategoriji najboljeg književnog teksta za mladež, za roman „Putovanje u mjestu“ u izdanju Naklade Ljevak.

Nada Mihaljević rođena je 1968. godine u Zagrebu, a djetinjstvo je provela u Donjoj Stubici. Dosad su joj objavljeni romani za djecu: „Gospodar šećera“, „Junaci prašnjavog tornja“, „Zmajev zagrljaj“, „Anđeo plišanih igračaka“ te roman za mlade „Vrt plavog božura“. Za roman „Anđeo plišanih igračaka“ dobila je nagradu „Grigor Vitez“ za 2013. godinu. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Osim Nade Mihaljević, laureati Nagrade „Grigor Vitez“ za 2019. su Zoran Ferić za najbolji tekst za djecu u ilustriranoj knjizi „San ljetne noći“ (V.B.Z.), Roman Simić za najbolji tekst za djecu u slikovnici „Jura i gospođica Zavissst“ (Profil knjiga), Manuel Šumberac za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici „Potraga“ (Profil knjiga), Vendi Vernić za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u ilustriranoj knjizi „Sedam mačaka“ (Mala zvona). Književnica Morea Banićević osvojila je nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolji roman u 2019. za „Dvojnike u tami“ (Hangar 7), a Nikolina Manojlović Vračar i Jelena Brezovec osvojile su nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu za „Oblak u žutom kaputu“ (Evenio). Uz godišnje nagrade koje se dodjeljuju novim izdanjima iz područja dječje književnosti i ilustracije iz 2019. godine, postumno se dodjeljuje i posebno priznanje „Srebrna ptica“ ilustratoru Ivanu Vitezu za poseban doprinos Nagradi „Grigor Vitez“.

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Koraljka Jurčec Kos, predsjednica Povjerenstva, muzejska savjetnica i kustosica Hrvatskoga biennala ilustracije; Ana Đokić, dopredsjednica Povjerenstva, književnica;  doc. dr. sc. Marina Gabelica; Tomislav Tomić, ilustrator i izv. prof. dr. sc. Dubravka Zima. Odluku o Nagradi „Ptičica“ donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao tri člana i dvije članice, djecu u dobi 11 – 14 godina.

Nagrada „Grigor Vitez“ najstarija je domaća književna nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koju 53. godinu zaredom dodjeljuje Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Književnica Nada Mihaljević i njezin nagrađeni roman "Putovanje u mjestu".

Književnica Nada Mihaljević i njezin nagrađeni roman “Putovanje u mjestu”.