Knjižnicu posjetile članice Međunarodnoga kluba žena

Objavljeno 3.6.2014.

Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu 2. lipnja 2014. posjetilo je 20-ak članica Međunarodnoga kluba žena koji ostvarivanjem različitih kulturnih i humanitarnih projekata čini korak prema što boljoj integraciji žena i općenito svih ljudi dobre volje koji dolaze iz cijeloga svijeta zbog poslovnih, osobnih ili obiteljskih razloga živjeti u Hrvatsku. Za članice Kluba organiziran je obilazak Knjižnice u sklopu kojega su se posebno upoznale s bogatom građom koju u svojem fondu čuvaju njezine zbirke građe posebne vrste. Bile su oduševljene onim što su vidjele, a mnoge su od njih, prema riječima predsjednice Kluba Natalije Varnakove, poželjele postati i članicama Knjižnice.

Međunarodni klub žena utemeljen je 1994. godine pri lokalnoj samoupravi kao nevladina i neprofitna organizacija. Nakon prvih osam članica, sljedeće ih je godine u Klubu bilo već 40. Te iste godine donesena je odluka o organizaciji dobrotvornoga događaja, prvoga Međunarodnog božićnog sajma, koji je bio vrlo uspješan. Zahvaljujući tomu uspjehu, Sajam je postao godišnja tradicija koja je prerasla u dobrotvornu i dobrovoljnu društveno odgovornu obvezu. Dobrotvorni rad poprimio je određenu formu i postao izazov u radu Kluba. Osim organizacije Sajma, članice Kluba tijekom cijele godine rade na nizu manjih projekata, a svaki od njih rezultira pozitivnim doprinosom hrvatskomu društvu.

Neprekidnim naporima svih članova, Klub je tijekom 20 godina svojega djelovanja bio iznimno uspješan u darovanju više od četiri milijuna kuna u hrvatskim ustanovama različitih profila. Suradnja s njima te svesrdna volonterska pomoć, kao i doniranje vlastitoga vremena i vlastitih sredstava, najbolja su posjetnica Međunarodnoga kluba žena.

Danas Klub broji 187 žena različitih nacionalnosti iz otprilike 45 zemalja širom svijeta. U svojem djelovanju ima ulogu proaktivnoga člana hrvatskoga društva.

Pojedinosti o Međunarodnome klubu žena.