„Kantano vrime“ – „Advent s Aklapelom“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 12.12.2018.

Aklapela, festival hrvatskih klapa koje njeguju izvorno klapsko pjevanje, ove godine dovodi u Zagreb dubrovačke klape koje će sa zagrebačkim klapskim domaćinima, a u suradnji s Međunarodnom smotrom folklora, održati dva koncerta u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu.

Prvi od koncerata u okviru Festivala održat će se u petak 14. prosinca 2018. godine u 20 sati u Crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, a drugi 15. prosinca u 20 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

U velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnosti će se pjesmom predstaviti klape Kaše, Bošket, Armorin, Subrenum, Stine i Cesarice. Ulaz na koncert je besplatan.

Osim najavljenih koncerata, u subotnje i nedjeljno jutro dubrovačke klape ispunit će zagrebačke trgove tradicionalnom dubrovačkom kolendom i tako čestitati Zagrepčanima nadolazeći Božić i Novu godinu.

Festival Aklapela održava se već sedam godina uzastopno u Dubrovniku, tjedan po Uskrsu. Pjeva se bez instrumentalne pratnje na način blizak izvornom načinu izvođenja tradicionalne hrvatske klapske pjesme. Advent s Aklapelom u Zagrebu, uz odlične dosadašnje veze između Dubrovnika i Zagreba, daje dodatnu dimenziju suradnji ovih dvaju gradova, promičući kolendavanje u gradu i klapsko pjevanje kao svjetski priznati kulturni fenomen i jednu od najprepoznatljivijih sastavnica nacionalne kulturne baštine.

Podsjetimo, među promicateljima izvorne klapske pjesme svoje je mjesto pronašla i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, ponajprije pokretanjem koncertnog programa Fiofest, čijom organizacijom Knjižnica želi skrenuti pozornost na bogatu ostavštinu velikog klapskog maestra, hrvatskog melografa, skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga Dinka Fija, pohranjenu u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK.