Kako koristiti internet i računalnu opremu?

Objavljeno 3.1.2012.

Korištenje računalne opreme te računalne žične i bežične mreže za učlanjene korisnike Knjižnice u potpunosti je besplatno i neograničeno.

Bežični Internet

U korisničkom prostoru korisnicima je na raspolaganju usluga bežičnog pristupa Internetu. Bežične mreže SSID: NSK wireless i NSK nisu zaštićene zaporkom i pristup im je u potpunosti slobodan, dok se za zaštićenu bežičnu mrežu SSID: Eduroam™ treba koristiti elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

Stolna računala

Korisnicima je u otvorenom pristupu na raspolaganju 51 stolno računalo s brzinom prijenosa podataka do 100 Mbps. Za pristup računalima nisu potrebne korisničke vjerodajnice (korisničko ime i zaporka),a korisnici ih mogu koristiti bez prethodne najave ili rezervacije (osim iznimki gdje će Vas djelatnici Knjižnice uputiti u korištenje računala).

Jedno računalo posebno je namijenjeno za slijepe i slabovidne korisnike koji ga mogu koristiti bez prethodne najave ili rezervacije.

Zbog politike računalne sigurnosti stolna računala namijenjena za korisnike se svakim ponovnim pokretanjem vraćaju u početno stanje – brišu se svi dokumenti s računala. Iz toga razloga korisnici trebaju voditi brigu o pohrani svih dokumenata na kojima rade. Zbog zaštite podataka korisnicima se preporučuje da po završetku rada ponovno pokrenu računalo.

Uvjeti korištenja

Računalna mreža i njene usluge na raspolaganju su korisnicima radi obavljanja posla, odnosno za učenje, podučavanje i istraživanje, pri čemu je važno da korisnici poštuju prava i potrebe drugih korisnika. NSK je ustanova članica CARNETa, stoga se u Knjižnici u potpunosti primjenjuje prihvatljivo i neprihvatljivo korištenje mreže te sve ostale stavke definirane u Odluci o prihvatljivom korištenju CARNET mreže.

Više informacija

Zanimaju li Vas gdje su sve smještena računala, dostupni operacijski sustavi, instalirani programi te druge informacije o računalnoj opremi, posjetite stranicu https://www.nsk.hr/pristup-racunalima/.

Želite li saznati više informacija vezane za pristup internetu, posjetite stranicu https://www.nsk.hr/pristup-internetu/.