Jubilarno, deseto pobiranje (harvestiranje) hrvatske nacionalne internetske domene

Objavljeno 15.12.2020.

Obavijest za nakladnike i webmastere

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u sklopu programa Hrvatski arhiv weba od 2004. selektivno prikuplja obvezni primjerak online publikacija (Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti čl. 37-41).

Kako bi se upotpunio opseg arhiviranih mrežnih publikacija, Knjižnica će deseti put pobirati (harvestirati) sadržaje objavljene na nacionalnoj domeni .hr.

Pobiranje cijele domene podrazumijeva prikupljanje svih javno dostupnih sadržaja u zadanome vremenu na aktivnim domenama .hr, com.hr i iz.hr.

Svi prikupljeni sadržaji bit će javno dostupni u sklopu stranice Hrvatskoga arhiva weba.

Pobiranje će za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu obavljati Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce).

Robot-pobirač dolazi s IP adrese 161.53.3.11 i predstavlja se kao Mozilla/5.0 (compatible; heritrix/3.4.x; + https://haw.nsk.hr/cesta-pitanja/), a pobirat će i mrežna sjedišta koja imaju selektivno restriktivne postavke.

Ako harvestiranje utječe na Vaše mrežne stranice, molimo javite se na haw@nsk i damp@srce.hr.

Više pojedinosti o Hrvatskome arhivu weba.

Rast broja mrežnih sjedišta obuhvaćenih godišnjim pobiranjem (harvestiranjem) hrvatske nacionalne internetske domene u razdoblju od 2011. do 2020. godine. Rast broja mrežnih sjedišta obuhvaćenih godišnjim pobiranjem (harvestiranjem) hrvatske nacionalne internetske domene u razdoblju od 2011. do 2020. godine.