Jubilarna Noć knjige s više od 1100 programa i akcija širom Hrvatske

Objavljeno 20.4.2021.

S više od 1100 programa u 223 grada i mjesta širom Hrvatske na temu Ljekovita moć knjige u petak 23. travnja održat će se Noć knjige, jedno od najmasovnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj. Ovogodišnje jubilarno izdanje Noći knjige koja se već tradicionalno održava u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige predstavljeno je u ponedjeljak 19. travnja na konferenciji za medije održanoj u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice na Starčevićevu trgu 6 u Zagrebu uz prigodnu izložbu Vanje Štalec Obradović i Ivane Radenović Moćna desetka: 10 godina Noći knjige.

Program manifestacije kao i druge zanimljivosti koje će obilježiti ovogodišnju Noć knjige na konferenciji za medije predstavili su Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba te Slavko Kozina i Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Na konferenciji za medije sudjelovale su i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić koje su u povodu obilježavanja Noći knjige i Dana hrvatske knjige (22. travnja) predstavile aktivnosti i programe posvećene knjizi i čitanju koji će se odvijati u Godini čitanja.

Ovogodišnjoj Noći knjige prigodnim programima pridružilo se čak više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, 130 knjižnica i 120 knjižara, a zanimljive programe imaju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i dr. Programi će se odvijati online te uživo, i to često u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vlakovima.

Ni ove godine neće biti uobičajenoga otvorenja Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, no zato će na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije 23. travnja u večernjim satima biti emitirana specijalna emisija sa zanimljivim gostima i predstavljanjem najnovijih podataka istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj za 2020. godinu.

Organizacijski odbor manifestacije priredio je i niz drugih zanimljivih sadržaja koji će se odvijati u Noći knjige, među kojima su i oslikavanje murala posvećena jednomu od naših najpoznatijih dječjih romana – Smogovcima, akcija Putuj s knjigom u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, program Priče koje liječe za pedijatrijske odjele hrvatskih bolnica i dr.

Noć knjige ima i humanitarni karakter. Kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini sredinom svibnja dobit će kontejner s knjigama, zahvaljujući suradnji organizatora Noći knjige s Veleposlanstvom Ruske federacije u Republici Hrvatskoj i Udrugom IKS, a brojni nakladnici već su darovali i i knjige. Kontejner će služiti kao priručna dječja knjižnica i dječja igraonica.

Osim Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, organizatori su Noći knjige Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara, a manifestaciju su financijski poduprli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grad Zagreb i Hrvatska gospodarska komora.

Više pojedinosti o Noći knjige.