Jedinstvena ostavština Ivana Lučića Trogiranina predstavljena u NSK

Objavljeno 15.11.2022.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak 14. studenoga 2022. godine predstavljeni su Epistolarna zbirka Ivana Lučića Trogiranina i CroAtrium, novouređeni prostor Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u kojem Knjižnica uspostavlja multimedijalni Centar za istraživanje, razvoj i promociju zbirke Croatica.

Okupljene uzvanike prigodnim su riječima pozdravile ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, dok su jedinstvenu rukopisnu ostavštinu oca hrvatske povijesne znanosti, hrvatskoga povjesničara, pravnika i kartografa Ivana Lučića Trogiranina predstavile voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK dr. sc. Irena Galić Bešker i povjesničarka prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić s Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Današnji je dan za nas poseban ne samo zato što vam predstavljamo novonabavljenu Epistolarnu zbirku čuvenoga Ivana Lučića Trogiranina, biser iz nacionalne zbirke Croatica, već i stoga što u isto vrijeme predstavljamo i CroAtrium te njegovu programsku djelatnost. Upravo ovdje vrijednosti iz fonda Croatice zaživjet će novim životom, u suvremenim multimedijalnim, interaktivnim i digitalnim oblicima“, istaknula je glavna ravnateljica Knjižnice, dodavši i da je uspostavljanje CroAtriuma jedan od četiriju ključnih strateških projekata NSK.

Pisma hrvatskoga povjesničara svjetskoga glasa Ivana Lučića Trogiranina u Nacionalnu i sveučilišnu u Zagrebu stigla su zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, koje je prepoznalo NSK kao mjesto koje predano skrbi o najvažnijem fondu Croatice. Epistolarna zbirka Ivana Lučića Trogiranina sadrži 143 pisma pisana u razdoblju od 1651. do 1678. godine i vrijedan su povijesni izvor za proučavanje njegova djelovanja i rada na kapitalnome povijesnom djelu De regno Dalmatiae et Croatiae libri sex.

Predstavljajući pisma ovoga velikog povjesničara u CroAtriumu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nada se ispisati i novo poglavlje u povijesti ove knjižnice – poglavlje u kojem ćemo promišljeno i suvremeno promicati našu prevrijednu Croaticu.