Izložba „Žena koralj, žena hrid“ otvorena na otoku Zlarinu

Objavljeno 3.8.2022.

Poetskim druženjem uz prisjećanje na Vesnu Parun, koje se održalo u utorak 2. kolovoza u Ljetnom muzeju KUD-a Koralj, Zlarinjanima i njihovim gostima predstavljena je izložba Žena koralj, žena hrid. Izložbu je u povodu 100. obljetnice rođenja istaknute hrvatske književnice priredila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i predstavila je zagrebačkoj publici u travnju ove godine.

Na svečanom događaju sudjelovali su Zvonko Varošanec, Lucija Alfier i Antonia Čikutović Ljuba, a organizirala ga je Turistička zajednica Zlarin u suradnji s KUD-om Koralj. Gostovanje izložbe dio je proslave 100. obljetnice rođenja istaknute hrvatske književnice rođene na Zlarinu i stoljeća organiziranog bavljenja turizmom na ovom osebujnom otoku šibenskog arhipelaga.

Podsjetimo, izložba Žena koralj, žena hrid održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu obuhvatila je građu iz Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala kao i općeg fonda Knjižnice te recitaciju pjesme Ljubomor koja je dio glazbene knjige Koralj vraćen moru, objavljene u nakladi Menarta. Na izložbi je bio predstavljen i mural Koralj vraćen moru, koji su na poticaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu oslikale studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Odabrane grafike Zdenke Pozaić, notni autografi skladateljice Ivane Lang i fotografije Zlate Vucelić, digitalizirani i ujedinjeni s pjesmama Vesne Parun, na osobit su način zaživjele na 15 plakata koji se na otoku Zlarinu mogu pogledati do 16. kolovoza ove godine.

Predstavljanje izložbe Žena koralj, žena Hrid na Zlarinu