Izložba „Voda i krš – fenomeni rijeke Krke“ u NSK

Objavljeno 14.12.2016.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srijedu, 14. prosinca 2016. godine, u 18 sati bit će svečano otvorena izložba Voda i krš fenomeni rijeke Krke koju Knjižnica organizira u suradnji s Nacionalnim parkom Krka. Izložbom se želi istaknuti vrijednost očuvanja specifičnoga i osjetljivoga krškog područja rijeke Krke i treći je u nizu programa projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, čije je ostvarenje Knjižnica započela u svibnju 2016. godine.

Izložba Voda i krš fenomeni rijeke Krke treća je u nizu izložaba, a ujedno i zadnja izložba, kojom Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavlja na svojem području provedena opsežna znanstvena istraživanja različite tematike. Izložbom Burnum – arheološko blago Krke predstavljena su arheološka postignuća, izložbom Krka – tajne podzemlja biospeleološka, a ovom se izložbom predstavlja povezanost cijeloga ovog ekosustava.

Svrha je izložbe predstaviti i istaknuti vrijednost očuvanja specifičnoga i osjetljivoga krškog područja rijeke Krke. Interakcija kamena i vode dovela je u vrlo negostoljubivome okruženju do nastajanja temeljnoga fenomena rijeke, sedre ili travertina, a pokazuje i rezultat usijecanja rijeke u vapnenačke stijene, stvarajući duboke kanjone s čitavim nizom krških oblika. Krka je geološki fenomen ovoga područja. Osim velikoga broja špilja i jama, i nadzemni oblici krša predstavljaju iznimnost jer se na njima može vidjeti jedinstvena morfologija širega područja rijeke tijekom različitih geoloških razdoblja.

Na svečanome će otvorenju izložbe govoriti dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, dok će predavanja održati doc. dr. sc. Nataša Ravbar, izvanredna profesorica na slovenskome Institutu za krš (Institut za raziskovanje krasa), doc. dr. sc. Josip Rubinić, docent na Građevinskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci, te prof. dr. sc. Zlatko Mihaljević, redoviti profesor na Biološkome odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanjima se želi istaknuti povezanost cijeloga ovog ekosustava, uključujući obilježja i specifičnost krša, obilježja staništa u krškome okruženju te utjecaj klimatskih promjena na ovaj sustav.

Osim izložbe i predavanja, tijekom događanja posjetitelji će moći prvi put vidjeti 3D projekciju slapišta rijeke Krke, a to je ujedno i prva 3D projekcija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku kojim predstavlja tematski vrijedna ostvarenja iz svojega fonda, povezuje korisnike i širu javnost s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje naših prirodnih bogatstava kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine. Knjižnica u svojem fondu o toj temi posjeduje bogat opus građe, među kojom se ističu doktorske disertacije, magistarski radovi, novine, monografije te zakonski i drugi pravni akti kojima Knjižnica nastoji privući što veći broj korisnika i zainteresirane javnosti te im njihovim sudjelovanjem u odabranim programima usaditi nove vrijednosti i navike.

Izložba se može razgledati do 5. siječnja 2017. godine.