Izložba u povodu 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskoga

Objavljeno 4.11.2019.

U povodu 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskoga u velikome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 5. studenoga 2019. godine u 12 sati bit će svečano otvorena izložba Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.): 200. obljetnica rođenja.

Izložbom se želi istaknuti važnost autorova opusa u povezanosti s hrvatskim glazbenim romantizmom te glazbenom, ali i sveukupnom hrvatskom baštinom. Autorice su izložbe voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatjana Mihalić i voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Irena Galić Bešker.

Za potrebe izložbe iz fonda Knjižnice pripremila se građa koja svojim značenjem i neprekidnošću svjedoči o kulturnim, povijesnim, sociološkim, ali i drugim činiteljima u razvoju i oblikovanju nacionalnoga identiteta. Taj odabir obuhvaća izvornu građu – autografe ili rukopisne prijepise skladbi, dokumente i tekstove te tiskanu građu – monografske publikacije, obuhvaćajući libreta, notna i zvučna izdanja, vizualnu građu u obliku plakata i ilustracija te tekstove i priloge objavljene u periodičkim publikacijama.

Izložena će građa na izložbi biti podijeljena u dvije skupine. Prva skupina obuhvaća građu koja se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a to su rukopisne i tiskane note te zvučna građa, dok druga skupina obuhvaća popisane radove o Vatroslavu Lisinskome koji su od njegova vremena do danas objavljeni u knjižnoj građi koja se čuva u općem fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Zbog prostornih uvjeta koji nisu primjereni izlaganju izvorne građe rukopisna građa izložena je samo na dan otvorenja izložbe, a njihovi digitalni preslici dostupni su u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U nastavku na izložbu Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.): 200. obljetnica rođenja najavljena je i izradba virtualne izložbe pod nazivom Lisinski 200 koja će predstavljati tematsko mjesto u kojem je ukratko predstavljen opus Vatroslava Lisinskoga s naglaskom na građu pohranjenu u Knjižnici. Mrežni nastavak izložbe otvara nove mogućnosti za nadopunu tematske izložbe dodatnim prinosima, kao i mogućega stvaranja tematske zbirke koja bi obuhvatila i građu razasutu po ostalim baštinskim ustanovama. Time bi se dobilo jedinstveno mjesto pristupa i informacija o opusu i ostavštini hrvatskoga skladatelja koji je trajno obilježio hrvatsku glazbenu prošlost.

Izložba Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.): 200. obljetnica rođenja bit će otvorena do 13. studenoga 2019. godine.