Izložba radova iz grafičke mape Tvornička jutra Milana Trenca

Objavljeno 6.12.2021.

U Laubi – Kući za ljude i umjetnost u srijedu 15. prosinca u 20 sati bit će otvorena izložba radova iz grafičke mape Tvornička jutra Milana Trenca.

Grafičku mapu Tvornička jutra u suradnji s autorom Milanom Trencom u ovoj je godini objavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u sklopu programa Godina čitanja te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade Adris. Urednica izdanja je viša kustosica u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Charlotte Maria Frank.

Otisnuto je 30 mapa, a u svaku je mapu uloženo 15 listova – 13 s motivima i dva lista s tekstom. Kroz mapu autor Milan Trenc istražuje odnos dvaju stilova protekloga stoljeća, pop arta i socrealizma, i odmiče se od uobičajene tehnologije svojega stvaranja – videa, filma i digitalnoga tiska te istražuje tehniku sitotiska, koristeći pritom kao ishodište kadrove stripa Maljčiki (Studentski list, 1981.), inspiriran hitom grupe Idoli.

„Ideja stripa Maljčiki, prvotno namijenjena dnevnom čitanju u novinskom listu, sačuvana je u ovoj grafičkoj mapi u novom umjetničkom obliku kao višestruko značajan sadržaj koji govori  o vremenu u kojem je originalno nastao, kao i o samom autoru, posebno osjetljivom na društvene pojave, lice i naličje svijeta koji nas okružuje, a koje je znao tada kao i danas prepoznati i inteligentno tematizirati u različitim medijima“, riječi su urednice izdanja Charlotte Marie Frank.

Izložba će u Laubi – Kući za ljude i umjetnost biti otvorena do 24. prosinca ove godine.