Izložba „Pravednici među narodima – Hrvatska“ od 17. travnja u NSK

Objavljeno 12.4.2023.

Izložba Pravednici među narodima – Hrvatska svečano će se otvoriti u ponedjeljak 17. travnja u 18 sati u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a moći će se pogledati do 28. travnja 2023. godine tijekom radnoga vremena Knjižnice.

Na izložbi će biti prikazane priče šezdeset osmero Hrvata koji su, riskirajući svoje živote, spašavali Židove za vrijeme holokausta.

„Ne samo da se ovom izložbom odaje počast židovskim žrtvama holokausta u Hrvatskoj već ona priča priču o običnim i hrabrim hrvatskim građanima, anonimnim herojima koji su se suprotstavili zločinima, spašavajući Židove od progona i stradanja. Ponekad i unatoč vlastitoj pogibelji“, ističe autorica izložbe Branka Sömen.

Izložba je nadahnuta knjigom Miriam Steiner-Aviezer Hrvatski pravednici i nastavak je istoimene izložbe predstavljene u siječnju 2020. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Država Izrael i Muzej sjećanja na žrtve holokusta Yad Vashem već 60 godina, od 1963. godine, dodjeljuju odlikovanja pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove za vrijeme holokausta, uz citat iz Talmuda koji glasi: „ Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet.“

Do 1. siječnja 2022. godine Yad Vashem priznao je 28 217 muškaraca i žena iz 51 zemlje svijeta kao Pravednike među narodima. Među njima je i 130 pravednika iz Hrvatske, a izložba Pravednici među narodima – Hrvatska svjedoči upravo njihovoj dobroti, hrabrosti i velikodušnosti. Osim što je središnje mjesto sjećanja na šest milijuna žrtava holokausta, Yas Vashem je od 1953. godine i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Kao rezultat suradnje Školske knjige, Hrvatskoga audiovizualnog centra i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s autoricom i koordinatoricom izložbe Brankom Sömen, dugogodišnjom novinarkom, publicistkinjom i diplomatkinjom, izložba Pravednici među narodima – Hrvatska održava se u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom ha-Šoa) koji se ove godine obilježava 18. travnja.