Izložba NSK u sklopu 5. festivala Miroslav Krleža: „Krležini ženski likovi iz fundusa NSK“

Objavljeno 30.6.2016.

U ponedjeljak, 4. srpnja 2016. godine, u 12 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će otvorena izložba pod nazivom Krležini ženski likovi iz fundusa NSK: rukopisi, tiskopisi, crteži, dokumenti…. Na otvorenju će govoriti dr. sc. Lada Čale Feldman, profesorica na Katedri za teatrologiju i dramatologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Irena Lukšić, književnica i prevoditeljica, te dr. sc. Ivan Kosić, voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izložba je dio programa 5. festivala Miroslav Krleža, koji je ove godine posvećen Krležinim stvarnim i imaginarnim ženama.

Posjetitelji će, između ostaloga, imati prigodu vidjeti Krležine autografe, strojopise s ispravcima te prva izdanja njegovih proznih i dramskih djela iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u kojima lik žene redovito zauzima znakovit sadržajni i simbolički prostor. Izložen će biti i izbor iz fotografija te karikature Mirka Uzorinca iz fonda Grafičke zbirke NSK.

U ovogodišnjem izdanju Festivala Miroslav Krleža sudjelovat će približno 120 umjetnika, a događanja će se odvijati na Krležinu Gvozdu, u Teatru &TD, Mađarskome institutu u Zagrebu, hotelu Esplanade u Zagrebu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te Opatiji.

Nova čitanja Krleže, dakako, na temelju postojećih interpretacijskih predložaka, potaknula su Festival Miroslav Krleža da svoje peto izdanje posveti Krležinim ženskim likovima gdje ćemo nastojati propitati zaključak Stanka Lasića o tome da se u središtu Krležine paradigme nalazi protagonist koji će tragati za smislom, apsolutom i pritom će se kretati od nekog autoriteta (od Pretpostavljenog, npr.Oca – obiteljskog, nacionalnog, vjerskog) k nekoj ljubljenoj osobi (Ženi): transgresija homo politicusa u homo eroticusa.

(Iz programske knjižice Festivala)

Programska knjižica Festivala.