Izložba „Naše zajedničko europsko arhitektonsko naslijeđe“ otvorena u NSK

Objavljeno 9.5.2023.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 8. svibnja otvorena je izložba Naše zajedničko europsko arhitektonsko naslijeđe, posvećena zajedničkim arhitektonskim konturama većih gradova u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a moći će se razgledati do 10. svibnja 2023. godine. Autor je izložbe čuveni bugarski arhitekt Belin Teoharov Mollov.

Na svečanome otvorenju izložbe okupljene su pozdravile glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević koja se osvrnula na bogatu suradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s raznim bugarskim ustanovama, a posebno s Nacionalnom knjižnicom Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“, te veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, njezina ekselencija Genka Vasileva Georgieva, istaknuvši važnost izložbe koja pokazuje još jedan način na koji su Hrvatska, Bugarska, ali cijela srednja i jugoistočna Europa povezane.

Svrha je izložbe izazvati zanimanje za arhitektonske spomenike, građevine i cjeline u Bugarskoj i Hrvatskoj koji prenose čar prošlih vremena, njeguju i održavaju osjećaj pripadnosti sredini u kojoj živimo.

U središtu je izložbe slika sa zgradama dvaju nacionalnih kazališta u Zagrebu i Sofiji, čiji su autori Hermann Gottlieb Helmer (1849. – 1919.) i Ferdinand Fellner (1847. – 1916.)., obojica arhitekti tzv. minhenske škole. Njihov atelijer utemeljen 1873. godine u Beču projektirao je kazališne zgrade ne samo u Austro-Ugarskoj već i u Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Švicarskoj. Za zajednički rad Fellnera i Helmera svojstveno je vješto spajanje rokokoa, baroknih i renesansnih motiva s trendovima njihove suvremene arhitektonske umjetnosti.

Izložba predstavlja akvarele kultnih arhitektonskih znamenitosti iz susjednih zemalja naše regije – Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke i Mađarske te Bruxellesa kao simbola današnje Europe. Arhitektonski izgled ovih građevina, simbola pojedinih prijestolnica, vraćaju nas stoljećima unatrag i pokazuju veličanstvenost naših zajedničkih europskih vrijednosti, kulture i identiteta.