Izložba Najbolje zelene knjižnice u prvoj polovici svibnja u Gradskoj knjižnici Zadar

Objavljeno 28.4.2023.

U Gradskoj knjižnici Zadar 2. svibnja ove godine otvorit će se izložba Najbolje zelene knjižnice na kojoj će se do 13. svibnja moći pogledati svjetski primjeri dobre prakse „zelenog knjižničarstva“.

Radi se o šest najboljih projekata u knjižnicama koji su dobili međunarodno priznanje IFLA Green Library Award 2018., a među kojima je bio i „Zeleni festival“ – manifestacija koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala u rujnu 2017. godine s ciljem popularizacije održivoga razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija i inovacija.

Osim nagrađenog projekta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, na izložbi će biti predstavljeni i nagrađeni projekti preostalih pet knjižnica, prvonagrađeni projekt kineske Gradske knjižnice Foshan, projekt mađarske Gradske knjižnice Tatabanya, projekt rumunjske Ruralne knjižnica Sirna, projekt Nacionalne knjižnice i arhiva Irana i projekt kenijske Sveučilišne knjižnice Međunarodnoga sveučilišta Sjedinjenih Američkih Država u Africi.

Izložba Najbolje zelene knjižnice originalno je bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u svibnju 2019. godine u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, a krajem 2019. godine gostovala je u slovenskoj Knjižnici Franca Ksavra Meška u Ormožu.

Izložba je organizirana u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i Radnom skupinom za okoliš, održivost i knjižnice Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA). Autorica je izložbe tadašnja predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva Ana Rubić.

Podsjećamo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svibnju 2016. godine pokrenula je projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, čija je svrha edukacija, osvješćivanje i senzibiliziranje korisnika Knjižnice o temi zaštite okoliša i održivog razvoja kao i popularizacija programa i projekata te predstavljanje rezultata znanstvenih istraživanja iz područja zaštite i očuvanja prirode. Od utemeljenja Projekta do danas provedeno je mnoštvo djelatnosti koje su dio planiranoga ekološkog djelovanja Knjižnice.