Izložba „Najbolje zelene knjižnice“ gostovala na 4. zelenom festivalu – Karlovačka zelena priča

Objavljeno 28.6.2023.

Sudionici 4. zelenog festivala – Karlovačka zelena priča imali su priliku u sklopu programa Festivala pogledati izložbu „Najbolje zelene knjižnice“, posvećenu svjetskim primjerima dobre prakse „zelenog knjižničarstva“.

Skup koji se 26. lipnja 2023. godine održao u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu donio je mnoštvo zanimljivih izlaganja koja su tematizirala odnos knjižnica i održivog turizma kao i brojna popratna događanja za sve uzraste.

Organizator skupa, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, zelena je knjižnica temeljena na arhitektonskim rješenjima svoje glavne zgrade kao i knjižničnim programima i aktivnostima. U travnju ove godine otvorili su i izdvojeni odjel – „Zelenu knjižnicu” u prostorima Javne ustanove Aquatika s ciljem razvijanja svijesti o biološkoj raznolikosti kroz edukacije i aktivnosti namijenjene djeci, učenicima, studentima, znanstvenicima, turistima i lokalnom stanovništvu.

Izložba „Najbolje zelene knjižnice“ originalno je bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u svibnju 2019. godine u sklopu projekta „Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku“, a krajem 2019. godine gostovala je u slovenskoj Knjižnici Franca Ksavra Meška u Ormožu te nedavno u Gradskoj knjižnici Zadar.