Izložba Krležinih rukopisa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 2.7.2018.

U sklopu programa 7. festivala Miroslav Krleža, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će predstavljena jednodnevna izložba Krležini rukopisi. Otvorenje će biti upriličeno u srijedu 4. srpnja u 12 sati, a o Krleži, njegovu radu i vrijednosti govorit će teatrologinja dr. sc. Lada Čale Feldman i dr. sc. Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Irena Galić Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Predstavljena građa pratit će program Festivala, obuhvaćajući rukopise iz dramskoga ciklusa o Glembajevima, Krležine dnevničke zapise za 1918. godinu, predavanje Kako stoje stvari (održano 17. prosinca 1952. u Zagrebu), prvo izdanje kultnih Balada Petrice Kerempuha, plakate predstave Leda Borisa Dogana i Zlatka Kauzlarića Atača iz Grafičke zbirke NSK te još poneku zanimljivost kao svjedočanstvo vremena kojemu je Krleža dao svoj pečat. Svi izloženi Krležini rukopisi pohranjeni su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kamo su prispjeli 2001. godine po isteku dvadesetogodišnjega moratorija koji je zahtijevao sâm autor.

Na otvorenju izložbe bit će predstavljen i pretisak Krležine knjige Hrvatska rapsodija, uz 100. obljetnicu njezina prvog objavljivanja (Naklada Đorđe Ćelap, Hrvatska rapsodija, uz koju se tada prvi put objavljuju Kraljevo i Cristoval Colon). Riječ je o četvrtome izdanju Biblioteke Festivalski Krleža, u kojoj su dosad objavljena djela Pan (2017.) te Pjesme I. i Pjesme II. (2018.) u sunakladništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, nakladničke kuće Jesenski i Turk i Teatra poezije. Ova Krležina rana izdanja svjedočanstvo su suradnje s istaknutim hrvatskim slikarem Ljubom Babićem, koji ih je, zahvaljujući sličnosti umjetničkih afiniteta, likovno opremio.

Ovogodišnji, 7. festival Miroslav Krleža otvoren je u nedjelju 1. srpnja na Krležinu Gvozdu premijerom predstave Krležina igra detekcije u režiji Marija Kovača. Program Festivala vezuje se uz 125. obljetnicu rođenja jednoga od najvećih hrvatskih književnika svih vremena, a obuhvatit će scenska događanja koja spajaju fragmente Krležina opusa, projekcije filmova, predstavljanja izložbi, predavanja i pomno osmišljene susrete na tragu Krležina života i stvaralaštva.

Program 7. festivala Miroslav Krleža.