Izložba „Krka – tajne podzemlja“ u NSK

Objavljeno 22.9.2016.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak, 23. rujna 2016. godine, u 19 sati bit će svečano otvorena izložba Krka – tajne podzemlja koju Knjižnica organizira u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“. Izložba donosi presjek biospeleoloških istraživanja na širem području Nacionalnoga parka Krka i drugi je u nizu programa projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku čije je ostvarenje Knjižnica započela u svibnju 2016. godine.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku kojim predstavlja tematski vrijedna ostvarenja iz svojega fonda, povezuje korisnike i širu javnost s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje naših prirodnih bogatstava kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine. Knjižnica u svojem fondu o toj temi posjeduje bogat opus građe, među kojom se ističu doktorske disertacije, magistarski radovi, novine, monografije te zakonski i drugi pravni akti kojima Knjižnica nastoji privući što veći broj korisnika i zainteresirane javnosti te im njihovim sudjelovanjem u odabranim programima usaditi nove vrijednosti i navike.

Izložba Krka – tajne podzemlja druga je u nizu izložaba kojom Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavlja na svojem području provedena opsežna znanstvena istraživanja različite tematike. U lipnju 2016. godine izložbom Burnum – arheološko blago Krke predstavljena su arheološka postignuća, a ovom se izložbom predstavljaju biospeleološka.

Izloženim će fotografijama i posterima, kao i građom iz fonda Knjižnice, izložba Krka – tajne podzemlja predstaviti odabir biospeleoloških istraživanja na širem području Nacionalnoga parka Krka provedenih od 2005. do 2016. godine, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkom društvom iz Zagreba.

Na svečanome će otvorenju izložbe govoriti dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, dok će predavanja održati akademik Mladen Juračić, redoviti profesor na Geološkome odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Jana Bedek, bispeleologinja te predsjednica Hrvatskoga biospeleološkog društva. Premijerno će se prikazati dokumentarni film Krka – tajne podzemlja koji prikazuje raznolikost životinjskoga svijeta u podzemlju ovoga fenomena prirodne baštine.

Izložba se može razgledati do 3. listopada 2016. godine.