Izložba knjiga Zbirke građe o Domovinskom ratu NSK u povodu 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“

Objavljeno 1.8.2018.

U povodu 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira prigodnu izložbu knjiga iz fonda Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu o operaciji Oluja, s posebnim naglaskom na braniteljske postrojbe koje su sudjelovale u akciji.

Operacija Oluja, koja je trajala od 4. do 7. kolovoza 1995. godine, uz operaciju Bljesak je ključna vojno-redarstvena akcija koja je dovela do završetka Domovinskog rata. Hrvatska vojska i policija Olujom su u hrvatski ustavno-pravni poredak vratili okupirana područja Dalmacije, Like, Korduna i Banovine, oslobodivši time 18,4% ukupne površine Hrvatske.

U akciji su sudjelovali vojnici iz pet gardijskih brigada, gardijski zdrug, samostalne gardijske bojne, 23 domobranske pukovnije, 15 pričuvnih i dvije ročne brigade, tri brigade protuzračne obrane, četiri središnjice za elektronsko djelovanje, dio topničko-raketne brigade, dio protuoklopne topničko-raketne brigade, dio inženjerijske brigade, pukovnija veze, cijelo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, dio Hrvatske ratne mornarice i 3100 pripadnika Specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Sveukupno je u Oluji sudjelovalo 130 000 vojnika.

Dan oslobođenja Knina, 5. kolovoza, u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a 2008. godine dobiva i naziv Dan hrvatskih branitelja.

Izložba će biti postavljena u prostorima Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu na prvom katu Knjižnice, a moći će se razgledati od 2. do 31. kolovoza 2018. godine, i to do 18. kolovoza prema ljetnom radnom vremenu, a od 20. do 31. kolovoza prema redovitom radnom vremenu Knjižnice.