Izložba knjiga Zbirke građe o Domovinskom ratu u povodu 24. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“

Objavljeno 2.8.2019.

U povodu obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, 1. kolovoza 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je prigodna izložba knjiga iz fonda Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu čijim je sadržajem stavljen poseban naglasak na braniteljske postrojbe koje su sudjelovale u toj povijesnoj operaciji.

Operacija Oluja trajala je od 5. do 7. kolovoza 1995. godine te s operacijom Bljesak predstavlja ključnu vojno-redarstvenu akciju kojom je okončan Domovinski rat. Pripadnici Hrvatske vojske i policije tom operacijom oslobodili su 18,4 posto ukupne površine Republike Hrvatske, vrativši u njezin ustavno-pravni poredak okupirana područja Dalmacije, Like, Korduna i Banovine.

U ovoj velikoj operaciji sudjelovalo je 130 000 vojnika – pripadnici pet gardijskih brigada, gardijski zdrug, samostalne gardijske bojne, 23 domobranske pukovnije, 15 pričuvnih i dvije ročne brigade, tri brigade protuzračne obrane, četiri središnjice za elektronsko djelovanje, dio topničko-raketne brigade, dio protuoklopne topničko-raketne brigade, dio inženjerijske brigade, pukovnija veze, cijelo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, dio Hrvatske ratne mornarice i 3100 pripadnika specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Dan oslobođenja Knina 5. kolovoza u Hrvatskoj se obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a od 2008. godine i kao Dan hrvatskih branitelja.

Izložba je postavljena u prostorima Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu i bit će otvorena za posjetitelje do 30. kolovoza 2019. godine, i to do 14. kolovoza prema ljetnome radnom vremenu, a od 19. kolovoza prema redovitome radnom vremenu Knjižnice.