Izložba „Hrvatska glagoljica“ u Litvi

Objavljeno 11.6.2019.

U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Litvi organizira izložbu Hrvatska glagoljica u Litvi.

Izložba će biti otvorena 12. lipnja u Litavskoj akademiji znanosti u Vilnijusu te će je posjetitelji imati priliku razgledati do 20. lipnja 2019. godine. Nakon Villniusa izložba će biti postavljena i u drugim litavskim gradovima, i to Kaunasu, Šiauliaiju i Panevėžysu.

Riječ je o nastavku projekta iz 2018. godine kada je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, obilježavajući Europsku godinu kulturne baštine, organizirala tematsku izložbu Hrvatska glagoljica, kojom je pod geslom Slovimo glagoljicom javnosti približila naše najstarije pismo, njegov povijesni razvoj, tipografiju, kulturološki utjecaj i primjere suvremene primjene.

Svrha je izložbe na zanimljiv način ispričati priču o hrvatskoj glagoljici, kao i predstaviti projekt Knjižnice Hrvatska glagoljica; digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke te s njim povezan portal Glagoljica.hr, u sklopu kojega su istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti dostupne glagoljske knjige, rukopisi te znanstveni radovi o glagoljici i glagoljskoj baštini digitalizirani u sklopu Projekta. Na stranici Portala dostupna je virtualna izložba Hrvatska glagoljica koja je izrađena za tu prigodu.

Katalog izložbe Hrvatska glagoljica na litavskome i engleskome jeziku.