Izložba „Harry Potter: povijest čarolije“ u Britanskoj knjižnici

Objavljeno 7.11.2017.

U povodu 20. obljetnice objavljivanja prve knjige o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu Harryju Potteru, Britanska knjižnica otvorila je 20. listopada 2017. tematsku izložbu pod naslovom „Harry Potter: povijest čarolije“.

U suradnji s prestižnim nakladnikom Bloombury Publishing, koji je objavljivao romane o Harryju Potteru, Britanska knjižnica će korisnicima prikazati mnoštvo sadržaja o ovoj temi. Posjetitelji će imati priliku pročitati odlomke iz neobjavljenih rukopisa, bilješke u kojima je autorica zamišljala i planirala svijet Harryja Pottera, crteže likova koje je nacrtala u ranoj fazi pisanja i mnoge druge zanimljive predmete.

Izložba sadrži i nekoliko interaktivnih izložaka poput igre miješanja čarobnog napitka. Tako će na primjer zamiješana pogrešna kombinacija čarobnih sastojaka izazvati eksploziju.

Mnogi izlošci pokazuju veze između likova romana i povijesnih osoba, čudovišta i stvarnih životinja te čarolije i povijesnih vjerovanja o čaroliji. Osim iz velike zbirke rukopisa Britanske knjižnice, izlošci dolaze i iz muzeja poput Britanskog muzeja, Wellcomeove zbirke i Muzeja vještičarenja i čarolije u Cornwallu. Među njima se nalaze različiti predmeti poput kristalnih kugli, kotlova, metli i svitaka s čarobnim tekstovima.

Izložba je otvorena do 28. veljače 2018., a cijena je ulaznice za odrasle £16. Pri kupnji ulaznice nužno je odabrati termin posjeta. Više informacija o kupnji karata i terminima dostupno je na mrežnim stranicama Izložbe.

Osim u Britanskoj knjižnici, izložbe o temi najpoznatijeg čarobnjaka organizirane su i u drugim knjižnicama širom Ujedinjenog kraljevstva. Popis knjižnica i informacije o postavu izložbi.