Izložba „Burnum – arheološko blago Krke“ u NSK

Objavljeno 6.6.2016.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Nacionalnim parkom Krka i Gradskim muzejom Drniš priređuje izložbu Burnum – arheološko blago Krke, koja će biti postavljena od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju Knjižnice.

Izložba sadrži presjek istraživanja arheološkoga lokaliteta Burnum od početka 20. stoljeća do danas, izvorne rukotvorine poput oružja, oruđa, nakita i predmeta za svakodnevnu uporabu te bogatu nakladničku cjelinu znanstvenih radova, monografija i tematskih članaka iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Od vrjednijih izložaka posjetiteljima će se predstaviti staklena perla s prikazom Gorgone iz 1. stoljeća (Sirija/Libanon), valjkasti pečat od slonovače koji je služio za ovjeru dokumenata rimske XI. legije, denar Marka Antonija iz 32./31. godine prije Krista, kao i brojni zanimljivi predmeti i relikti s ovoga vrijednog arheološkog nalazišta.

O lokalitetu i njegovu značaju govorit će akademik Nenad Cambj i prof. dr. sc. Marin Zaninović, koji će ujedno predstaviti englesko izdanje monografije o burnumskoj zbirci The Burnum Archaeological Collection, u nakladi Nacionalnoga parka Krka i Gradskoga muzeja Drniš.

Izložba je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku koji je Knjižnica pokrenula radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, prirodnih bogatstava kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine.