Izložba „Book Art in Croatia“ u Bugarskoj

Objavljeno 26.6.2019.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Bugarskoj i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizira izložbu Book Art in Croatia koja će 9. srpnja 2019. godine biti otvorena u Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“.

Izložba Book Art in Croatia predstavlja povijesni presjek izradbe i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba te obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja – od srednjovjekovnih evanđelistara i misala – do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko–književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem predstavljaju najviše dosege umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj.

Izložbu će u Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ otvoriti veleposlanica Republike Hrvatske u Bugarskoj Ljerka Alajbeg, a u svečanome će programu otvorenja izložbe sudjelovati glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne knjižnice Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ dr. sc. Krasimira Aleksandrova te autor izložbe povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Milan Pelc. U umjetničkome dijelu programa nastupit će ženski vokalni zbor Zornica iz Sofije.

Izložba Book Art in Croatia u Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ bit će otvorena do 31. srpnja 2019. godine.