Izdvojeni citat Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za listopad 2019.

Objavljeno 2.10.2019.

„Učenje nikada ne iscrpljuje um.“
“Learning never exhausts the mind.”

Leonardo da Vinci

Godine 2019. obilježava se 500. obljetnica smrti Leonarda da Vincija, a prisjećajući se riječi znamenita slikara, kipara, arhitekta, inženjera, botaničara i glazbenika, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se slavljenju renesansnoga čovjeka.

Leonardo da Vinci rođen je u Vinciju kraj Firence 15. travnja 1452. godine te, osim iznimna doprinosa u umjetnosti, posebnu važnost bilježi u području anatomije, građevinarstva, proizvodnje oružja i urbanistike. Svojom se svestranošću, znanstvenim teorijama i umjetničkim inovacijama Leonardo uzdignuo iznad svojih suvremenika te je svojom neograničenom čežnjom za znanjem zapamćen kao jedan od najvećih umjetnika i mislilaca u povijesti čovječanstva. Po opsegu svoje stvaralačke i istraživačke djelatnosti Leonardo je jedinstvena pojava univerzalnoga čovjeka koji se svojom znatiželjom i golemom intuicijom vizionarski uputio u rješavanje raznolikih problema te zadužio svijet svojim otkrićima. Preminuo je u blizini dvorca Cloux u Francuskoj 2. svibnja 1519. godine.

Među ostvarenim projektima nacionalnih knjižnica u kojima se čuva Leonardova baština ističu se Digitalna bilježnica Codex Arundel Leonarda da Vincija koju je Britanska knjižnica u suradnji s tvrtkom Microsoft digitalizirala te koja je u cijelosti s popratnim komentarima i objašnjenjima dostupna na mrežnome mjestu Britanske knjižnice, kao i projekt Nacionalne knjižnice Španjolske pod nazivom Interaktivni Leonardo koji omogućuje pristup digitaliziranim Madridskim kodeksima Leonarda Da Vincija.

Arhiva citata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.