Izaslanstvo Nacionalne knjižnice Koreje posjetilo Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

Objavljeno 12.5.2022.

Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2022. godine posjetilo je izaslanstvo Nacionalne knjižnice Koreje (NKK) u čijem su sastavu bile glavna ravnateljica Knjižnice Suh Hyeran, voditeljica Odjela za online građu Ryu Eunyoung, knjižničarka u Odsjeku za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću Park Yoonhee i prevoditeljica u Odsjeku za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću Nam Hyang.

Posjet je dogovoren u sklopu nastavka suradnje dviju knjižnica koje su prethodne godine potpisale Sporazum o suradnji.

U sklopu posjeta Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je sastanak s glavnom ravnateljicom NSK prof. dr. sc. Ivankom Stričević i njezinim stručnjacima,  i to pomoćnicom glavne ravnateljice za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske dr. sc Sofijom Klarin Zadravec, voditeljicom Odjela nabava i izgradnja zbirki dr. sc. Vesnom Golubović, knjižničarskom savjetnicom u Hrvatskome zavodu za knjižničarstvo NSK i koordinatoricom procesa Centar za razvoj hrvatske digitalne knjižnice Karolinom Holub te savjetnicom za međunarodne odnose NSK Jasenkom Zajec.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima nastavka suradnje dviju knjižnica s posebnim naglaskom na teme razmjene građe, odredbi o obveznome primjerku s osvrtom na online građu, razmjeni iskustava o arhiviranju weba, zastupljenosti građe na temu Koreje u fondu NSK, suradnji na virtualnim izložbama te razmjeni izložaba u 2023. godini.

Podsjetimo da je 2021. godine u Nacionalnoj knjižnici Koreje u Seulu bila postavljena izložba Hrvatska književnost i kulturna baština od srednjeg vijeka do modernog doba. Glavnina te izložbe bila je utemeljena na građi pristigloj iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a sastojala se od panoa izložbe Hrvatska glagoljica i faksimila glagoljaških kodeksa.

Tijekom svojega posjeta NSK izaslanstvo Nacionalne knjižnice Koreje obišlo je Knjižnicu uz stručno vodstvo, a sudjelovalo je i na predstavljanju knjige Susret u Dubrovniku korejskoga književnika Younga Shina održanome 10. svibnja 2022. godine.