Izaslanstvo međunarodnih novinara posjetilo Europski dokumentacijski centar NSK

Objavljeno 9.1.2020.

U povodu početka predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, izaslanstvo novinara opunomoćenih za praćenje hrvatskoga predsjedanja 9. siječnja 2020. godine posjetilo je Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Rad Centra predstavile su voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur te djelatnice Centra Dolores Mumelaš i Ivana Kežić Pucketić.

Vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević u srpnju 2018. godine potpisali su Sporazum o partnerstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske unije na temelju kojega je u prostoru Knjižnice počeo djelovati Europski dokumentacijski centar kao dio mreže informacijskih centara Europe Direct.

Svečano otvorenje Europskoga dokumentacijskog centra održano je 3. listopada 2018. godine u sklopu Drugoga međunarodnog skupa: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama održanoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Europski dokumentacijski centar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici četvrti je takav centar u Zagrebu,  tri se nalaze na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Institutu za razvoj i međunarodne odnose, a još tri nalaze se u knjižnicama Pravnih fakulteta u Rijeci i Osijeku te knjižnici Ekonomskoga fakulteta u Splitu.

Europski dokumentacijski centri, 350 njih širom Europske unije, pridonose komuniciranju Europske komisije o Europskoj uniji radi poboljšanja komunikacije s građanima, osobito s akademskom zajednicom na lokalnoj i regionalnoj razini, te pružanja dosljednih obavijesti o Europskoj uniji i prioritetima Komisijine politike.

Europski dokumentacijski centri potiču proučavanje europskih integracija i suradnje te su pouzdana referentna točka za prikupljanje informacija i stručnoga znanja o europskim integracijama, institucijama Europske unije te aktivnostima i politikama Unije. Ti centri promiču poučavanje, istraživanje i opće informacije u području politika i aktivnosti Europske unije. Europski dokumentacijski centri prikupljaju i razvijaju te resurse kao lokalne, terenske knjižnice EU-a te pohranjuju elektroničke dokumente. Osmišljeni su kao potpora nastavnicima, istraživačima i studentima te široj javnosti zainteresiranoj za pitanja povezana s Europskom unijom.

Mrežom europskih dokumentacijskih centara upravlja Europska komisija. Europski dokumentacijski centri nalaze se uglavnom u sklopu sveučilišta, visokih učilišta i istraživačkih instituta. Iako su centri, ponajprije, namijenjeni članovima akademske zajednice i istraživačima, svi su građani dobrodošli u europskim dokumentacijskim centrima kako bi pregledali službene publikacije EU-a.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nalazi se u prostoru Zbirke službenih publikacija na četvrtome katu Knjižnice i djeluje kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, omogućuju pristup publikacijama i dokumentima koje u digitalnome obliku objavljuje Ured za publikacije Europske unije, pružaju informacije o mogućnostima pristupa publikacijama Europske unije u mrežnome okruženju, osobito metapodatcima Ureda za publikacije Europske Unije, omogućuju cjelovito uključivanje publikacija o pitanjima povezanima s Europskom unijom u knjižnični katalog s njima povezanih nadležnih struktura, pružaju odgovore na elektroničke upite Ureda za publikacije radi utvrđivanja zanimanja s njima povezanih nadležnih struktura za nova izdanja koja ustanove i agencije Europske unije izaberu u sklopu svojih promidžbenih aktivnosti, surađuju s informacijskim centrima koji djeluju u sklopu mreže Europe Direct, mrežom Team Europe, ako djeluje u državi članici, te ostalim mrežama Europske unije. Djelovanje ovih centara također je usmjereno na pružanje pomoći lokalnim zajednicama u njihovu boljem povezivanju s Europskom unijom, kao i na sklapanje sporazuma o suradnji s drugim tijelima radi šire uporabe izvora informacija o Uniji.

Centar je otvoren za korisnike od ponedjeljka do petka od 8 do 21 sat i subotom od 9 do 14 sati, a sve upite vezane uz njegovu djelatnost moguće je uputiti na adresu elektroničke pošte edc@nsk.hr ili telefonski na broj +385 1 6164 004.