„Istraživački podaci – što s njima?” – mrežni seminari Sveučilišnog računskog centra u sklopu projekta „RDA Europe 4.0“

Objavljeno 19.5.2020.

Sveučilišni računski centar (Srce) u sklopu projekta RDA Europe 4.0 u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost, Sveučilišnom knjižnicom Rijeka, Sveučilišnom knjižnicom u Splitu, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu 25. svibnja i 1. lipnja 2020. godine organizirat će mrežni seminar pod nazivom Istraživački podaci – što s njima?.

Svrha je seminara istraživačima, knjižničarima, urednicima repozitorija, nakladnicima i svima koji se susreću s istraživačkim podatcima približiti smjernice i predstaviti primjere dobre prakse usmjerene na otvoreno dijeljenje i ponovnu uporabu istraživačkih podataka.

Projekt RDA Europe 4.0 2018. godine pokrenula je organizacija RDA Europe, europski ogranak Saveza za istraživačke podatke (Research Data Alliance – RDA), međunarodne organizacije usmjerene na razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu uporabu podataka te poticanje inovacija temeljenih na podatcima. Savez RDA 2013. godine zajednički su utemeljile Europska komisija (EC), američka Nacionalna zaklada za znanost (NSF), američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) te Odjel za inovacije Ministarstva za industriju, znanost, energiju izvore Vlade Australije.

Seminari će se održati 25. svibnja i 1. lipnja 2020. godine od 10 do 11.30.

Iako je poziv za sudjelovanje otvoren svima zainteresiranima, program seminara ponajprije je namijenjen istraživačima, studentima poslijediplomskih i doktorskih studija te knjižničarima.

Prijave za sudjelovanje – Istraživački podaci – što s njima? – 25. svibnja 2020.
Prijave za sudjelovanje – Istraživački podaci – što s njima? – 1. lipnja 2020.