Interaktivni Leonardo – nova aplikacija Nacionalne knjižnice Španjolske

Objavljeno 7.11.2012.

Nacionalna knjižnica Španjolske predstavila je iznimno vrijedan projekt pod nazivom Interaktivni Leonardo.  Riječ je o aplikaciji, dostupnoj na internetskoj stranici Knjižnice, koja omogućuje pristup digitaliziranim Madridskim kodeksima Leonarda Da Vincija, a sadrži i niz dodatnih mogućnosti.

Madridski kodeksi I i II dvije su zbirke rukopisa Leonarda da Vincija nastale na temelju njegovih istraživanja u različitim znanstvenim područjima. Prva knjiga, koja sadrži bilješke i skice o mehanici, optici i astronomiji, nastala je između 1490. i 1496. godine. Druga je nastala nešto kasnije, pretpostavlja se između 1503. i 1505. godine, a posvećena je geometrijskim, arhitektonskim i vojnim istraživanjima.

Za digitalizaciju 718 stranica ovog vrijednog djela, koje se u arhivu Knjižnice nalazi od 1964. godine, bilo je potrebno 20 000 sati napornog rada.

Stranice kodeksa mogu se povećavati ili smanjivati, a crteži i skice podrobno proučavati. Dodatni sadržaj uključuje kronologiju Da Vincijeva rada i života, životopis smješten u povijesni kontekst, komentare povjesničara umjetnosti, kao i videozapise o radu Da Vincijevih zadivljujućih mehanizama. Aplikacija je obogaćena velikim brojem poveznica, 3D animacija i interaktivnih karata.

Već prvog dana postavljanja aplikacije  zabilježeno je više od 152 500 korisnika i 4 050 000 pregleda stranice.