In memoriam Tatjana Blažeković

Objavljeno 6.11.2011.

U ponedjeljak, 7. studenoga, na zagrebačkom groblju Mirogoj oprostili smo se od ugledne hrvatske knjižničarke, istaknute članice Hrvatskoga knjižničarskog društva, dr. sc. Tatjane Blažeković. Napustila nas je 2. studenog, u 94. godini, a iza sebe je ostavila plodove svoga obilnog i vrijednog rada u knjižničarskoj struci.

Tatjana Blažeković rođena je 1918. godine u Osijeku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je diplomirala engleski jezik i književnost te doktorirala na području anglistike 1957. Od 1947. do 1976. godine radila je u Naučnoj biblioteci (danas Sveučilišnoj knjižnici) u Rijeci. Svojim radom i zalaganjem značajno je pridonijela razvoju knjižničarstva grada Rijeke, ali njezine zasluge u struci važne su i za hrvatsko knjižničarstvo u cjelini.

Jedna je od najzaslužnijih za osnivanje Katedre za knjižničarstvo pri Pedagoškoj akademiji u Rijeci, gdje je radila kao profesorica od 1965. do 1976. godine, odgajajući generacije hrvatskih knjižničara. Sve do otvaranja Katedre za bibliotekarstvo i informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, aktivno se zalagala za proširenje dvogodišnjeg studija bibliotekarstva u samostalnu katedru s potpunim brojem sati, koja bi osim za rad u školskim, osposobljavala knjižničare i za rad u narodnim knjižnicama. Pripisujemo joj i velike zasluge za razvoj školskih knjižnica, jer se neprestano zauzimala za svestrano obrazovanje školskih knjižničara. Jedan od najvećih njezinih doprinosa na tom području bilo je osnivanje Sekcije za školske knjižnice IFLA-e. Autorica je niza vrijednih radova, a jedno od područja kojim se bavila tijekom čitavoga svoga profesionalnog vijeka bilo je prikupljanje i bibliografska obradba zavičajne zbirke Fluminensia, gdje je aktivno istraživala kulturno-povijesnu baštinu Istre, Rijeke i Hrvatskog primorja. Prvi rezultati tog rada objavljeni su još 1953. godine u knjizi Fluminensia Croatica.

Njezin interes za rad školskih knjižnica rezultirao je djelom Knjižnica osnovne škole, koje je objavila s Brankom Furlan 1974. godine. Riječ je o prvom udžbeniku te vrste na ovim prostorima, a i danas je to jedna od temeljnih knjiga hrvatskoga knjižničarstva. O njezinoj važnosti svjedoči i ponovljeno izdanje iz 1993. godine.

Tatjani Blažeković struka je odala počast brojnim priznanjima i nagradama koje su joj dodijeljene za njezina dugog i plodnog života.