Godišnja skupština IIPC i Konferencija o arhiviranju weba 2019. u Zagrebu

Objavljeno 14.11.2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Konzorcijem za dugoročnu pohranu internetskoga sadržaja (International Internet Preservation Consortium – IIPC) organizira i domaćin je Godišnje skupštine (General Assembly) i Konferencije o arhiviranju weba – Web Archiving Conference (WAC). Konferencija o arhiviranju weba održat će se 6. i 7. lipnja 2019. godine u hotelu The Westin Zagreb. Tema je Koferencije „Web archiving community: maturing practice together“. Poziv za prijavu radova na Konferenciji otvoren je  do 7. siječnja 2019. godine.

Konzorcij IIPC je utemeljen 2003. godine na poticaj nacionalnih knjižnica Australije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Islanda, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Kongresne knjižnice (SAD) i Internet Archiva (SAD). Članovi su Konzorcija knjižnice, arhivi, muzeji i druge baštinske ustanove. Neki od ciljeva Konzorcija su: omogućiti sakupljanje, čuvanje i trajni pristup internetskim sadržajima, razvoj i uporaba zajedničkih pomagala, tehnologija i standarda za uspostavljanje internacionalnoga arhiva, poticanje knjižnica, arhiva, muzeja i ostalih baštinskih ustanova na prikupljanje sadržaja s interneta.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu sa svojim Hrvatskim arhivom weba članica je konzorcija IIPC od 2008. godine. Godišnja skupština i Konferencija podudaraju se s petnaestom obljetnicom postojanja Hrvatskoga arhiva weba.

Godišnja skupština namijenjena je samo članovima Konzorcija i održat će se 5. lipnja 2019. godine u hotelu The Westin Zagreb. Na Skupštini će se izvijestiti o novim praksama u arhiviranju weba, i to načinima prikupljanja, obrade, čuvanja  i korištenja te vrste građe, u nacionalnim knjižnicama te drugim kulturnim i znanstvenim ustanovama, o novitetima u razvoju pomagala, problematici prikupljanja obveznoga primjerka online građe, novostima u pohranjivanju društvenih mreža i dr. Uz to, govorit će se o poboljšanju izradbe pomagala za pretraživanje kako bi se povećalo korištenje toga dijela pohranjene kulturne i znanstvene baštine radi znanstvenih i društvenih istraživanja, kao i načinima približavanja pohranjenoga sadržaja korisnicima i široj javnosti.

Na Konferenciji će se dobiti uvid u najnovija svjetska dostignuća u razvoju pomagala, tehnologija, standarda i iskustva za kvalitetnije arhiviranje internetskoga sadržaja, čime se omogućuje jednostavnija primjena i korištenje takve vrste sadržaja u analizama i istraživanjima. Očekuje se da će kroz pozvana izlaganja, predstavljanja, radionice i postere sudjelovati više od 130 međunarodnih i hrvatskih stručnjaka u tome području.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje.

Pojedinosti o Konferenciji.