I ovih blagdana nastavljamo „Tradiciju dobrih želja“

Objavljeno 7.12.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Večernjim listom i u 2021. godini nastavlja s uspješnom božićnom akcijom Tradicija dobrih želja koju je prošle godine pokrenula radi upoznavanja javnosti s božićnim čestitkama kao važnim dijelom hrvatske baštine i poticanja oživljavanja stoljetne tradicije slanja božićnih čestitaka, osobito u vremenu kada su nam lijepe želje i optimizam potrebni.

Knjižnica je u prigodnoj suradnji i ove godine izabrala motive prekrasnih čestitaka iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a koje će 12. prosinca biti dar uz izdanje Večernjega lista.

Stoljetna tradicija božićnih čestitaka

Sredinom 19. stoljeća pisane čestitke s raznovrsnim motivima zamijenile su čestitanje božićnih i novogodišnjih blagdana u obliku usmene, pjevane ili govorne poruke. One su vrijedan dio hrvatske kulturne baštine, a Grafička zbirka Knjižnice s više od pet stotina božićnih i novogodišnjih čestitaka pravi je mali muzej blagdanskih želja. Svaka je od želja posebna jer je nadživjela trenutak u kojem je ispisana, a svjedoči i o onodobnim društvenim i političkim prilikama. Najstarije čestitke datiraju s kraja 19. stoljeća, a zanimljivo je da je jedna od najstarijih, iz 1904. godine, upućena prvoj ženi knjižničarki u Hrvatskoj Elzi Kučera. Većina čestitaka darovana je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a krase ih različiti motivi ovisno o vremenu iz kojega datiraju – od gljiva ludara i djetelina s četiri lista preko bubamara, svinja, potkova do prikaza božićnih običaja u različitim dijelovima Hrvatske. Neke od motiva oslikali su poznati hrvatski likovni umjetnici poput Andrije Maurovića, Slavka Tomerlina, Zlatka Šulentića te Ota Antoninija. Dio prekrasnih čestitaka pogledajte na mrežnoj stranici božićne akcije Tradicija dobrih želja.

Običaj koji nas spaja

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu potiče i druge ustanove i organizacije da se pridruže Tradiciji dobrih želja i širenju njezine poruke optimizma. Zamišljena s namjerom da toplom porukom nadomjesti fizičko zajedništvo za blagdane, božićna čestitka i na njoj ispisane želje posebno zanimanje bude upravo danas. Stoga, okrenimo se običaju čestitanja kakav su poznavali naši stari i ispišimo svatko svoju blagdansku priču! Radost primanja i slanja božićnih čestitaka i ovih blagdana podijelite na društvenim mrežama uz #TradicijaDobrihŽelja i #SvakaŽeljaJePosebna.