Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pridružio se Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u popularizaciji hrvatske glagoljice

Objavljeno 15.6.2018.

Pod sloganom Slovimo glagoljicu 6. studenoga 2018. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović bit će otvorena multimedijalna izložba Hrvatska glagoljica posvećena ovoj našoj čuvarici identiteta i kulture.

Izložba će biti finale ovogodišnjeg ciklusa afirmacije glagoljice u Europskoj godini kulturne baštine, a koji je započeo proglašenjem Dana glagoljice (22. veljače) i predstavljanjem portala Glagoljica.hr, nastavio se preko niz manifestacija, predavanja i izložbi, kao i odabirom za glavnu temu Mjeseca hrvatske knjige 2018.

Sa svrhom očuvanja i popularizacije glagoljice ispričat ćemo do sada neispričanu priču o našoj povijesti, opismenjivanju i opstojnosti kroz ovo jedinstveno pismo. Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, najvećoj riznici glagoljskih djela na svijetu, stalo je da se glagoljica održi i primjenjuje, a to je jedino moguće njezinim uključivanjem u obrazovni sustav za što je potreban snažan angažman zajednice i medija te podrška organizacija iz javnog i gospodarskog sektora rekao je Sandi Antonac, rukovoditelj Odsjeka Marketing i komunikacije NSK.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pridružio se Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u popularizaciji ovog našeg najstarijeg pisma i promociji izložbe Hrvatska glagoljica te je u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu darovao je više od 15 tisuća majica za dobrovoljne darivatelje krvi s porukom na glagoljici Slovimo glagoljicu, darujmo krv.

Prigodni poklon Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu jučer su među prvima primili i djelatnici NSK koji su se darivanjem krvi pridružili svima koji će ovim plemenitim činom danas obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu već niz godina podržava akcije dobrovoljnog darivanja krvi Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, a naši djelatnici redoviti su darivatelji. Raduje nas da smo se sada povezali i u promociji glagoljice, pisma koje nas je prateći kroz puno tisućljeće u mnogome odredilo zaključio je Sandi Antonac.